Конференцията на ООН за климата в Катовице завърши със споразумение за борба с климатичните промени.

Близо 200 страни се споразумяха вчера за правилата за изпълнение на споразумението от 2015 г. за борба с климатичните промени, но според критици липсва достатъчна амбиция да бъдат предотвратени опасните последствия от глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

След двуседмични преговори в полския град Катовице отделните страни съумяха да постигнат консенсус за по-детайлна рамка на Парижкото споразумение от 2015 г. Целта на Парижкото споразумение е да ограничи покачването на средната температура на Земята така, че да не се допусне тя да се повиши с повече от 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха.

"Не е лесно да се постигне споразумение по документ, който е така специфичен и технически. Чрез този комплекс от мерки вие направихте заедно хиляда малки стъпки напред. Можете да се гордеете", каза пред делегатите полският председателстващ преговорите Михал Куртика.

След като той удари с чукчето, за да възвести, че е постигнато споразумение, при него на трибуната се качиха министри, които се прегръщаха и усмихваха в израз на облекчение у тях след маратонските преговори.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Преди да започнат преговорите, много хора очакваха споразумението да не е достатъчно категорично. Единството, което беше налице при преговорите в Париж, вече се разпадна, а Доналд Тръмп, президентът на САЩ - които са един от най-големите замърсители в света - възнамерява да извади страната си от пакта.

Министрите, които бяха изтощени от преговорите, въпреки всичко съумяха да изработят 156-страничен документ с правила за изпълнението на Парижкото споразумение, който документ е разделен на отделни теми като например как страните ще съобщават и наблюдават своите национални обещания да намаляват парниковите емисии и как ще осъвременяват своите планове за вредните емисии.

Само че осемстраничен текст от рамковия документ с решения беше подложен на критики от някои страни и зелени организации, защото според тях не предвижда завишени амбиции да бъдат намалени вредните емисии така, че ефикасно да бъде ограничено покачването на температурата на Земята.

"В голямата си част правилата (за изпълнение) на Парижкото споразумение вече са изработени, нещо, за което можем да сме благодарни", каза Мохамед Адоу, представител по международните климатични въпроси на организацията "Крисчън ейд".

Той обаче добави, че фактът, че е коствало такива усилия отделните страни да бъдат накарани да довършат този процес докрай, показва, че някои страни не са осъзнали напълно предупреждението в доклада на Междуправителствената експертна група по климатичните промени.

През октомври в свой доклад групата предупреди, че за да бъде задържано повишението на температурата на Земята в рамките на 1,5 градуса, ще са нужни "безпрецедентни промени" във всеки един обществен аспект.

Миналата седмица Саудитска Арабия, САЩ, Русия и Кувейт отказаха да се използвана думата "приветстваме" във връзка със заключенията в доклада.

Решено бе единствено да се изкаже признателност за работата по доклада, да бъде приветствано навременното му завършване и да бъдат поканени страните по споразумението да използват информацията в него.

За много държави и острови, които са под заплаха от морското равнище, това не е достатъчно категорична формулировка, но я приеха неохотно в замяна на други отстъпки.

"Трябва да има пряка връзка между заключенията в доклада и конкретните действия, които ще засилят амбициозността както по отношение на действията, така и на финансирането", каза пред Ройтерс министърът на околната среда на Гренада Саймън Стайъл.

"Предизвикателствата ще са свързани с някои от по-големите играчи, що се отнася до увеличаването на техните отговорности и това, което е нужно за истинско функциониране на Парижкото споразумение", добави той.

В последния момент министрите съумяха да преодолеят безизходица между Бразилия и други страни по правилата за отчетност при наблюдението на квотите за въглеродните емисии. Това стана чрез отлагането на основната част от дискусията по въпроса за догодина.

Преговорите на конференцията за климата в Катовице по рамковото споразумение за практическото изпълнение на Парижкото споразумение и неговото финансиране по принцип трябваше да приключат в петък, но продължиха и през вчерашния ден, отбелязва ДПА.

Вчера краят на преговорите допълнително се забави заради искане на Турция да бъде променен статутът й според Рамковата конвенция на ООН по климатичните промени, заявиха източници на конференцията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства договорените в Катовице правила за изпълнението на Парижкото споразумение за климата. По думите му те ще се превърнат в основа за решителни усилия за борба с климатичните промени, предаде ТАСС.

САЩ не поемат никакви задължения за изпълняване на Парижкото споразумение, в това число и финансови, се казва в разпространено вчера съобщение на американския Държавен департамент след края на конференцията за климата в Катовице.