Подхващайки армията, после училищата и митниците, новият арменски премиер започна всеобхватен кръстоносен поход срещу корупцията, след като масовите демонстрации го доведоха на власт, не без съпротива от страна на елитите на тази малка кавказка страна.

Никол Пашинян бе избран през май от депутатите на премиерския пост с разширени правомощия, след като събираше в продължение на седмици десетки хиляди арменци по улиците, за да протестират срещу бившия президент Серж Саркисян и неговото намерение да остане във властта като министър-председател.

Харизматичният 42-годишен бивш журналист изгради популярността си върху обещанието да сложи край на вездесъщата корупция, която от дълго време бе основната причина за недоволство на населението от управляващата класа.

Миналия месец арменското правосъдие стартира две антикорупционни разследвания, засягащи едновременно властите в столицата Ереван, армията, митниците, а също така и училищата. Бяха задържани двама високопоставени служители.

Претърсванията засегнаха също брата и племенника на Серж Саркисян. Според следователите компанията на племенника на бившия президент е заподозряна в укриването на данъци в размер, равняващ се на близо 500 000 евро.

Най-големият удар бе осъществен в средата на юни с ареста на пенсионирания генерал Манвел Григорян, който също така бе депутат от бившата управляваща Републиканска партия на Саркисян.

Тази уважавана фигура от войната с Азербайджан през 90-те години е обвинена в присвояване в големи размери на ценности, представляващи държавна собственост, и в незаконно притежаване на оръжия.

Оръжия и луксозни автомобили

Ръководството на Републиканската партия първоначално разкритикува "незаконния и политически" арест, но в крайна сметка реши да изключи бившия генерал след публикуването на доказателства от страна на следствието.

Обществената телевизия разпространи кадри, показващи претърсването на намираща се в провинцията вила на Манвел Григорян, където полицията намери скривалище за оръжия, колекция луксозни леки коли и автомобили, първоначално предназначени за армията, но прехвърлени на името на близките му.

Според разследващите, бившият герой от войната, който бе натоварен със задачата да снабдява армията с хуманитарна помощ в качеството му на председател на обществото на арменските ветерани, е присвоил изпратени от ученици за войниците хранителни продукти, за да храни с тях животните от частната си зоологическа градина.

Той бе лишен от парламентарен имунитет и временно задържан в очакване на процес.

"Ние ставаме свидетели на най-голямото разкриване на корупция в историята на страната ни", подчерта премиерът Никол Пашинян, коментирайки този случай пред членовете на министерския си съвет.

"Съпротива"

Експерти смятат, че обемът на корупцията на стария властови елит, разкрит благодарение на усилията на Никол Пашинян, нанесе фатален удар по контрола, упражняван от Републиканската партия над тази бивша съветска република.

"Корупцията в Армения е съветско наследство, но дори и през онази епоха тя не бе тъй скандална и разпространена", обяснява анализаторът Хакоб Бадалян, добавяйки, че населението осъзнава, че "подобни престъпления е нямало как да бъдат осъществени без съучастието на бившето правителство".

"Арестът на Григорян бе тежък удар за републиканците. Те понесоха за него морална отговорност и шансовете им да победят на следващите избори са вече близо до нулата", подчертава друг експерт, Виген Хакобян.

Макар че кръстоносният поход на Никол Пашинян вече промени политическия пейзаж в Армения, прогонвайки старите елити, експертите предвиждат "съпротива на корумпираните служители, които усещат, че приближава и техният ред".

"Пашинян и правителството му водят борба срещу корупцията поетапно и внимателно, защото осъзнават, че могъщи сили могат да се опитат да нанесат ответен удар", разкрива Хакобян.

Миналата седмица близкият съюзник на Пашинян - Артур Ванецян, оглавяващ арменските служби за сигурност, разкри пред журналисти, че "определени групи" планират покушение срещу премиера реформатор.

Превод: БТА