Компании в месопреработвателната промишленост в цяла Европа, включително Великобритания, наемат хиляди работници чрез подизпълнители и агенции със съмнителен произход срещу много по-ниско заплащане и неприемливи условия на труд, сочи разследване на вестник "Гардиън".

Работници, официални лица и експерти по въпросите на труда обясняват пред медията как 190-милиардната месопреработвателна индустрия в Европа се е превърнала в глобален център за експлоатация на работници, голяма част от които са мигранти, като някои от тях печелят между 40-50% по-малко от пряко заетите служители в същите предприятия, предаде БНР.

"Гардиън" разполага с доказателства за двустепенна система на трудова заетост, с плащания далеч под минимума при ужасни условия за работа, така че да се задоволи нуждата на сектора за леснозаменяеми нископлатени работници с гъвкаво работно време.

Около 1 милион работници са ангажирани в месопреработването в Европа, като профсъюзите отбелязват, че голяма част от тях са наети чрез съмнителни подизпълнители и агенции.

Особено е тежко положението на мигрантите, които освен това живеят при ужасяващи условия и често, понеже не говорят езика, не разбират текстовете в подписани от тях договори, нито пък могат да си потърсят правата.

Цитиран е румънец в Нидерландия, който казва, че без проблем работник може да бъде уволнен незабавно и да загуби всичко.

Разширяването на ЕС през 2004 година и настъпилото свободно движение е довело до масов поток на търсещи работа хора от по-бедните европейски страни, а след укрепването на някои от икономиките на тези по-бедни страни пазарът за подобна работна ръка е стигнал чак до Филипините, Индия и Китай, коментира "Гардиън".

Това е поредно разкритие за лоши условия на работа в кланиците в Европа и Великобритания. През юни миналата година инспекция в германска кланица след ковид огнище разкри 1900 нередности, свързани с условията на настаняване на предимно източноевропейските работници. Сред тях са препълване на жилищата, мухъл, рискове от падане, течащи покриви, "катастрофални санитарни възли", нарушения в изискванията за противопожарна безопасност и липса на дезинфектанти.