Инспекция на условията на настаняване на предимно източноевропейските работници, засегнати от епидемията от коронавирус в голяма германска кланица миналия месец, е установила почти 1900 нередности, сочи доклад, цитиран от ДПА и БТА. В тях работят предимно българи и румънци.

Докладът бе представен пред парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия от здравния министър Карл-Йозеф Лауман.

Установени са препълване на жилищата, мухъл, рискове от падане, течащи покриви, "катастрофални санитарни възли", нарушения в изискванията за противопожарна безопасност и липса на дезинфектанти.

Близо 650 сгради, където живеят над 5300 души, са били инспектирани в края на май, преди установяването на епидемията.

Четири апартамента е трябвало да бъдат евакуирани заради сериозни структурни дефекти и здравни рискове, се посочва в доклада.

Нередностите при настаняването на селскостопански работници, които също в по-голямата си част са от Източна Европа, са сравнително по-малко, посочи Лауман. По думите му инспекциите са станали възможни само заради пандемията, тъй като по принцип властите нямат право да извършват подобни проверки. Той призова предвид това в законодателството да бъдат направени съответните промени.

До края на май са били проверени 250 селскостопански дейности и места за настаняване на близо 5800 сезонни работници. Установени са около 170 сравнително малки нередности.

Три седмици след затварянето, наложено заради коронавируса, голямата кланица на "Тьонис" в Северен Рейн-Вестфалия получи разрешение постепенно да възобнови дейността си, съобщиха местните власти вчера.

Разрешителното позволява на административното звено на кланицата, където работят 400 души, да заработи отново.

"Тьонис" привлече вниманието на медиите с голямото огнище на коронавирус, като положителен резултат за болестта дадоха над 1500 от работниците на компанията - повечето идващи от източноевропейски страни като Полша, България и Румъния.