Националният директор на Федерацията на глухите в Южна Африка Бруно Дручен обясни, че преводачът не е използвал мимики, които са жизненоважни за разбирането на езика на знаците, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Неизвестният, който беше на сцената с десетки държавни глави, правеше жестове, но "нямаше никакъв смисъл в това, за което използваше ръцете си", заяви Дручен.

Преводачът дори не е знаел знака за Мандела, нито за президента Джейкъб Зума и Република Южна Африка.

Делфин Хлунгване, която е официален жестомимичен преводач към Федерацията на глухите в Южна Африка, заяви, че въпросният мъж не е познат нито на глухите в Южна Африка, нито на жестомимичните преводачи и че никога не е работил за която и да е телевизия.

"Не знаем дори името му. Той се появи неизвестно как", отбеляза тя.

Правителството на Южна Африка заяви, че е запознато с проблема и обеща по-нататъшна информация, като увери, че е ангажирано в "защитата на правата и достойнството на инвалидите".

Скандалният преводач чувал гласове

Оказа се, че издирваният преводач е 34-годишният Тамасанка Янте, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Той заяви за вестник "Йоханесбург стар", че започнал да чува гласове в главата си и да халюцинира, което довело до жестове, нямащи никакъв смисъл за глухите хора по света.

"Не можех да направя нищо. Бях сам в много опасна ситуация. Опитах се да се контролирам и да не покажа на света какво ставаше. Много съжалявам", обясни Янте.

Той не знаел какво е отключило пристъпа, заявявайки, че е вземал лекарства за шизофренията си. Според него е получил шизофреничен пристъп.

В друго интервю обаче Янте заявява, че е щастлив с представянето си.

"Абсолютно, абсолютно. Мисля, че бях шампион по езика на знаците", каза той за "Ток радио 702".

Траурната церемония на Мандела ще бъде запомнена с още един скандал. Президентът на САЩ Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън и министър-председателката на Дания Хеле Торнинг-Шмит бяха заснети как, смеейки се, си правят селфи.

Случилото се взриви социалните мрежи, а западните медии коментират, че от панахидата е останал само един анекдот. Британският в. "Телеграф" отбелязва, че Обама и Камерън принадлежат към новия биологичен вид "Фомо сапиенс" - който не може да остави телефона, таблета или лаптопа си, без значение колко неподходящ е случаят.