В неделя НАТО разкритикува Владимир Путин за неговата, както алиансът я определи, "опасна и безотговорна" ядрена реторика, съобщи Ройтерс. Изявлението идва ден, след като руският президент каза, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Путин обяви този ход в събота, като го оправда с това, че САЩ разполагат свои оръжия в Европа от десетилетия, като същевременно настоя, че Русия няма да наруши обещанията си за неразпространение на ядрени оръжия.

Въпреки че това решение на Путни не беше неочаквано, то е едно от най-ясно изразените ядрени сигнали на Русия от началото на нейната инвазия в Украйна преди 13 месеца, отбеляза Ройтерс.

Украйна в отговор призова за незабавно извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Вашингтон, другата ядрена суперсила в света, сякаш омаловажи опасенията от изявлението на Путин, НАТО обаче заяви, че "обвързването от страна на Русия (на нейното решение) с ядреното споделяне в рамките на алианса е напълно подвеждащо". "Съюзниците от НАТО действат при пълно зачитане на международните си ангажименти", каза говорител на НАТО в коментар пред Ройтерс в неделя.

Русия последователно нарушава ангажиментите си за контрол на въоръженията, като последно прекрати участието си в договора "Нов СТАРТ", каза говорителят, чието име не се споменава.

"Нов СТАРТ" ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които Съединените щати и Русия могат да разположат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи, които биха могли да ги доставят.

Висшият съветник по сигурността на украинския президент Володимир Зеленски, Олексий Данилов, каза, че планът на Русия ще дестабилизира самата Беларус, която според него е взета като "заложник" от Москва.

Експерти казаха, че ходът на Русия е важен, тъй като досега тя се гордееше, че за разлика от Съединените щати не е разположила ядрени оръжия извън своите граници. Може би това се случва за първи път от средата на 90-те години на миналия век.

Друг старши съветник на Зеленски неглижира плана на Путин, като каза, че руският лидер е "твърде предвидим".

"Правейки изявление за тактически ядрени оръжия в Беларус, той признава, че се страхува от загуба и всичко, което може да направи, е да плаши с тактика", написа Михайло Подоляк в Twitter.

САЩ изглежда не виждат промяна в потенциала на Москва да използва ядрени оръжия във войната в Украйна, като и Вашингтон и НАТО заявиха, че новината няма да повлияе на собствената им ядрена позиция.

"Не сме виждали никакви промени в ядрената позиция на Русия, които биха ни накарали да коригираме нашата собствена", пише говорителят на НАТО.

Тактическите ядрени оръжия са оръжия с малък заряд и са предвидени като средство за нанасяне на поражения на бойното поле и нямат капацитет да унищожат цели градове. Не е ясно колко такива оръжия има Русия, като се има предвид, че това е район, който е обвит в тайни още от времето на Студената война, заключава Ройтерс.