През следващите две години Русия може да разполага с най-мощните си и безшумни ядрени подводници, които постоянно да патрулират край бреговете на САЩ, заяви ръководителят на Северното командване на САЩ (НОРТКОМ) пред сенатската комисия по въоръжените сили. Това съобщи USAI News, порталът за новини на Военноморския институт на САЩ.

В отговор на въпроси на сенатор Джони Ърнст относно заплахата от китайски и руски ракетоносни подводници, действащи в близост до САЩ, командващият НОРТКОМ генерал Глен Ванхерк заяви, че разполагането на руските атомни ракетни ударни подводници клас "Ясень" се извършва все по-често.

"[Рискът] абсолютно се увеличава. През последната година Русия също разположи свои ["Ясень"] в Тихия океан", каза той.

"Сега не само в Атлантическия океан, но ги имаме и в Тихия океан и е само въпрос на време - вероятно година или две - преди това да се превърне в постоянна заплаха, 24 часа в денонощието. ... Това въздействие намали пространството за вземане на решения от националния висш ръководител по време на криза."

Известни и с името по данни на НАТО клас "Северодвинск", 13 800-тонните ударни лодки клас "Ясень" са сред най-модерните подводници в света. По-специално трите подводници от този клас са способни на специален тих режим на действие при операции, който ги прави трудно откриваеми в открития океан. През 2018 г. подводницата "Северодвинск"в продължение на седмици се изплъзвала от усилията на САЩ да я открият, поазват съобщения в пресата.

Представители на ВМС заявиха пред ЮЕсЕнАй нюз, че бойният флот на САЩ е все по-загрижен от ефикасността на руските подводни сили.

Нарастващата способност на руските подводници да действат незабелязано в Атлантическия океан подтикна ВМС да реактивират 2-ри американски флот и да създадат през 2018 г. командване за борба с подводници в Атлантическия океан.

Руският флот е планирал да построи десет ударни подводници клас "Ясень", като четвъртата ще бъде въведена в експлоатация по-късно тази година, съобщи руската преса.