Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че западните страни, начело със САЩ, приближават света към опасната граница, зад която се задава "ядрен Армагедон". Антонов направи изявлението във връзка с намерението на Великобритания да доставя на Украйна снаряди с обеднен уран.

Дипломатът реагира на позицията на представители на американската държавна администрация, които подкрепиха твърдението на британското МО, че боеприпасите с обеднен уран са обичаен тип въоръжение, което се използва вече няколко десетилетия и не представляват повишена опасност за разпространение на радиация.

"Този тип боеприпаси са обичайни, използват се вече няколко десетилетия", заяви говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби в коментар на реакцията на Москва по повод плана на Лондон да достави такива на Киев.

"Да се коментира подобен род глупост е наистина сложно", казва Антонов, като посочва, че подобна безотговорна позиция "копае поредно дъно".

Той изрежда, че и в момента върви безкраен поток на доставка на оръжия в Украйна, с които се убиват цивилни, унищожават се училища, болници и детски градини. "Но явно и това им се струва малко на западните изверги", казва посланикът, цитиран от пресслужбата на посолството на РФ в САЩ и от ТАСС.

"Изглежда, просветеният Запад, начело с Вашингтон, необратимо е решил да докара човечеството до опасната линия, зад която се задава ядреният Армагедон", казва още дипломатът.

Антонов припомня, че "при използването на подобен род боеприпаси, в съответната местност се утаява радиоктивен прах".

"Той е много токсичен и не се поддава на обеззаразяване. Такива вещества провокират взрив от онкологични заболявания. Американците знаят прекрасно това, понеже са използвали такива боеприпаси в Ирак и Югославия", обвинява още руският посланик във Вашингтон. По думите му хората страда от недъзи вследствие на употребата на такива боеприпаси с обеднен уран, а децата се раждат с увреждания.

Той посочва още, че "негативните последствия от използването на такива боеприпаси многократно са потвърждавани и от западни журналисти". "Ако не искате да чуете нас - погледнете репортажите на европейските си колеги", заявява Антонов.

За използване на такива боеприпаси се заговори, след като в понеделник беше публикуван писмен отговор от зам.-министърката на отбраната на Великобритания Анабел Голди на въпрос, зададен от Реймънд Джолиф от камарата на лордовете в британския парламент. В отговора на зам.-министърката се посочва, че властите на Острова ще доставят на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, тъй като са по-ефективни при унищожаване на бронирана техника.

Вследствие на тази новина руският президент Владимир Путин предупреди, че ако "Западът започне да употребява оръжие с ядрен компонент", то Русия ще бъде принудена да реагира и така ядрената заплаха се повиши. В този дух се изказаха и министърът на отбраната Шойгу и външният министър Лавров. 

Министерството на отбраната на Великобритания веднага отвърна, че Путин прави опит да заблуждава света, тъй като тези боеприпаси нямат нищо общо с ядрено оръжие, а са стандартни бронебойни и се използват отдавна.

"Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядреното оръжие или ядрен потенциал", заяви в позиция от МО на Великобритания. Подобни снаряди демонстрират "висока ефективност" против танкове и бронирани машини", уточниха оттам.

ООН изрази безпокойство от употребата на боеприпаси с обеднен уран където и да е

ООН е обезпокоена от възможността да се използват боеприпаси с обеднен уран където и да е по света. Това обяви на брифинг заместник-представителят на генералния секретар на ООН - Фархан Хак, в коментар на намерението на Великобритания да достави такива боеприпаси на Киев.

"Ние ясно сме казали, в това число по линия на представителството по въпросите на разоръжаването, за своето безпокойство по отношение на използването на боеприпаси с обеднен уран където и да е. Изказвали сме години наред нашата тревога от последствията от тяхната употреба. Това безпокойство се отнася за всички", добави Хак.

По време на бомбардировките на НАТО срещу бивша Югославия през 1999 г. на територията на Сърбия са били използвани 15 тона снаряди с обеднен уран, сочи справка на ТАСС. За първите десет години след бомбардировките от рак са се разболели 30 000 души, а поне 10 000 са починали.

Твърди се още, че пострадали от радиацията тогава са не само цивилни, но и натовски войници. През януари 2020 г. в Сърбия е бил подаден иск срещу Алианса заради използваните боеприпаси през 1999 г. Такива искове са подали и над 500 италиански войници, които са се намирали в Косово и Метохия през 1999 г. Над 200 от тях са били удовлетворени, а военното министерство на Италия е овъзмездило материално засегнатите военнослужещи.