В четвъртък първата министърка на Шотландия Никола Стърджън се обърна към депутатите за последен път като лидер на страната и изрази гордост от постиженията на своето правителство за намаляване на бедността и неравенството, но разочарование от стремежа си да направи Шотландия независима държава, предаде Асошиейтед прес.

Стърджън бе подложена на силни критики от страна на опонентите си по време на 286-ата и последна сесия на "Въпроси към първия министър" в шотландския парламент. В оскъдна размяна на реплики лидерите на опозицията я упрекнаха за необходимостта да се чака дълго време за здравни грижи в Шотландия, проблеми с бездомните и високия брой смъртни случаи, причинени от наркотици.

Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос заяви, че обсебена от идеята за независимост, "тя раздели страната ни и се провали във всяка мисия, която си постави".

В същото време Шотландските зелени, малка партия, влизаща в управляващата коалиция заедно с Шотландската национална партия (ШНП) на Стърджън, и също като тях обявила се за независимост на Шотландия, похвалиха отиващата си първа министърка за нейната честност, яснота и скромност, като заявиха, че се надяват тя "да продължи да вбесява правилните хора".

Говорейки в залата на шотландския парламент в отговор на личното изявление на първия министър, съпредседателят на партията Патрик Харви заяви, че тя е била "решителна" в подкрепата на уязвимите групи от населението на страната.

Стърджън заяви пред депутатите в Единбург, че е "направила немалко грешки през последните осем години. И, разбира се, има неща, които ми се иска да бях направила по-добре или по различен начин".

"Но като цяло и като цяло се гордея с постигнатото", каза тя, изтъквайки работата за изваждане на деца от бедността.

52-годишната Стърджън обяви оставката си миналия месец, след като повече от осем години ръководеше полуавтономното правителство на Шотландия и управляващата ШНП. Победителят в партийния конкурс за неин заместник ще бъде обявен в понеделник.

Тя си тръгва с непостигната основна цел - независимост от Обединеното кралство на 5,5-милионна Шотландия.

Шотландските гласоподаватели подкрепиха оставането в Обединеното кралство на референдума през 2014 г., който беше обявен за решение, което се взема веднъж на всяко едно поколение. ШНП иска нов вот, но централното правителство отказва да го разреши, а Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че Шотландия не може да проведе такъв без съгласието на Лондон.

АП цитира нейните думи, че решението ѝ да се оттегли е лично и е "време Никола Стърджън - политикът, да освободи малко място за Никола Стърджън - човекът".

Оставката ѝ отприщи битката за посоката на развитие на ШНП, която в момента държи 64 от 129-те места в шотландския парламент и управлява в коалиция с много по-малките Зелени.

Съпругът ѝ Питър Мърел се оттегли от поста главен изпълнителен директор на партията миналата седмица заради спорове за намаляващия членски състав на партията и на фона на твърденията на някои, че кликата около Стърджън има твърде голяма власт в ШНП.

Някои от членовете на партията смятат, че ШНП под ръководството на Стърджън е прекарала твърде много време, фокусирайки се върху социалните въпроси, които предизвикват разделение, а не върху икономиката и независимостта. Напускането на Стърджън беше ускорено от отзвука на законодателството, което тя подкрепяше, за да улесни хората в Шотландия да променят законно пола си.

В прощалното си изявление Стърджън заяви, че за нея е било "изключителна привилегия" да ръководи страната си.

Трима депутати се кандидатират да заместят Стърджън: Кейт Форбс, 32-годишна министърка на финансите на Шотландия; Хъмза Юсаф, 37-годишен министър на здравеопазването; и 49-годишната депутатка Аш Реган. Стърджън заяви, че това означава, че Шотландия скоро ще се сдобие с втората си жена първи министър или първия си цветнoкож лидер.

"Така или иначе, това ще изпрати много силно послание, че към този най-висок пост в страната може да се стреми всеки млад човек в Шотландия", каза тя, цитирана от АП.

Британската телевизия "Скай нюз" отбелязва, че при последната си поява в Холируд (шотландски замък, официална резиденция на британските монарси в Шотландия, където се помещава и парламентът на страната, бел. ред) като лидер, тя сподели и гордостта си от това, че е на най-високия пост, като заяви пред депутатите: "Сега нито едно момиче в нашата страна не се съмнява, че жена може да заема най-високия пост в страната."

Стърджън заяви, че има доверие в този, който заеме мястото ѝ на лидер на Шотландската национална партия, като заяви, че кандидатът ще "поведе тази страна към превръщането ѝ в независима държава".

Отговаряйки на последните зададени към нея въпроси в качеството ѝ на първи министър, тя защити постиженията си и тези на партията си от ожесточените критики както от страна на консерваторите, така и от страна на лейбъристите относно работата на Националната здравна служба, законопроекта за признаване на пола и смъртните случаи, свързани с наркотици в Шотландия по нейно време, посочва "Скай нюз".

И макар да заяви, че наследникът ѝ ще има "трудна задача", тя изрази убеждението си, че ще "надгради постигнатото от нея и ще продължи да поддържа доверието на шотландския народ".

В речта си пред шотландския парламент, отбелязвайки тригодишнината от въвеждането на първия локдаун заради ковид в Обединеното кралство, Стърджън размишляваше за това как е водила Шотландия "през добри времена, но и през най-трудния период от най-новата ни история", посочва "Скай нюз".

Тя заяви, че ще продължи да води кампании по този въпрос, както и по въпросите на грижите за младите хора, климатичната справедливост и "винаги, докато работата не бъде свършена - спечелването на независимостта на Шотландия".

Британската телевизия цитира думите ѝ в парламента: "Не се плашете от големите предизвикателства, които са трудни. Няма да се справите с всичко. Но винаги е по-добре да се опиташ да се прицелиш високо и да не успееш, отколкото да не опиташ изобщо."

Сдържайки сълзите си, докато произнасяше последните си думи като лидер, тя добави: "Независимо дали сте гласували за мен или не... много ви благодаря, че ми се доверихте.

"Думите никога няма да предадат по подходящ начин благодарността и страхопочитанието, които пазя в сърцето си, за възможността, която имах да служа като ваш първи министър. Това наистина беше привилегията на живота ми", каза още Стърджън.

На този фон, преди около седмица, агенция Ройтерс публикува резултат на проучване на общественото мнение на "ЮГав", според което 39% от шотландските гласоподаватели подкрепят независимостта от Обединеното кралство, докато 47% искат да останат част от съюза.

Резултатът е незначителен спад в подкрепата за независимостта в сравнение с предишното проучване на "ЮГав" през февруари, което показа 40% подкрепа за разделяне, и като цяло съответства на други резултати на социологическата агенция.

На референдума през 2014 г. шотландците гласуваха с 55%-45% за оставане в съюза, но някои твърдят, че гласуването за Брекзит две години по-късно оправдава нов вот за независимост, отбелязва Ройтерс.