Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство не може да проведе втори референдум за независимост без одобрението на британския парламент, с което нанесе сериозен удар по надеждите на националистите да проведат гласуване през следващата година, предаде Ройтерс.

През 2014 г. шотландците отхвърлиха прекратяването на повече от 300-годишния съюз с Англия с 55% на 45%, но поддръжниците на кампанията за независимост твърдят, че гласуването две години по-късно за излизане на Великобритания от Европейския съюз, срещу което се обявиха мнозинството от шотландските избиратели, е променило съществено обстоятелствата.

Шотландският първи министър Никола Стърджън, лидер на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (ШНП), обяви по-рано тази година, че възнамерява да проведе консултативен вот за независимост на 19 октомври 2023 г., но той трябва да бъде законен и международно признат.

Британското правителство в Лондон обаче заяви, че няма да даде разрешение за нов референдум, като заяви, че това трябва да бъде събитие, което се случва веднъж на поколение. Социологическите проучвания сочат, че гласоподавателите остават равномерно разделени по отношение на това дали подкрепят независимостта или не, а гласуването би било с неясен краен резултат.

Най-високопоставеният служител на шотландското правителство е отправил запитване до Върховния съд на Обединеното кралство дали Единбург може да приеме законодателство, проправящо пътя за провеждане на консултативен втори референдум без одобрението на парламента на Обединеното кралство.

Единодушното решение на петимата съдии в съда беше, че не може.

"Шотландският парламент няма правомощия да приема закони за референдум за независимост на Шотландия", заяви Робърт Рийд, председател на Върховния съд на Обединеното кралство.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., с който беше създаден шотландският парламент и бяха прехвърлени някои правомощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са от компетенцията на парламента на Обединеното кралство. Съдът стига до заключението, че всеки референдум, дори и консултативен, ще бъде въпрос на изключителна компетентност.

Въпреки че решението на съда ще разочарова националистите, то далеч няма да е краят на въпроса.

ШНП, която доминира в шотландската политика повече от десетилетие и спечели преобладаващото мнозинство от местата в Шотландия на изборите в Обединеното кралство през 2019 г., твърди, че отказът на британското правителство да разреши друго гласуване означава, че мнението на шотландците се пренебрегва.

Стърджън вече обеща, че поражението във Върховния съд ще означава, че нейната партия ще се бори на следващите избори в Обединеното кралство, които трябва да се проведат през 2024 г., единствено с платформата дали Шотландия трябва да бъде независима, превръщайки я във "фактически" референдум.

"Закон, който не позволява на Шотландия да избере собственото си бъдеще без съгласието на Уестминстър, разобличава като мит всякаква представа за Обединеното кралство като доброволно партньорство и дава основание за Indy (независимост)", заяви Стърджън в Twitter.

"Днешното решение блокира един от пътищата, по които гласът на Шотландия може да бъде чут по въпроса за независимостта - но в една демокрация нашият глас не може и няма да бъде заглушен", написа тя.