Трима кандидати са номинирани в надпреварата за наследник на Никола Стърджън като лидер на Шотландската национална партия и първи министър. Единият от тях заяви, че независимост на Шотландия може да бъде постигната и без референду.

Министърът на здравеопазването Хамза Юсаф, министърът на финансите Кейт Форбс и бившият министър на обществената сигурност Аш Рейган са тримата претенденти, като всеки от тях събра необходимите над 100 номинации от повече от 20 различни партийни клонове.

Гласуването ще се проведе между членовете на Шотландската национална партия, което започва на 13 март. Резултатът ще бъде обявен на 27 март, пише БНР.

Включилата се последна в надпреварата Аш Рейган, смятана за аутсайдер, обаче сътвори основната новина, като оповести при излагането на мотивите си да участва в надпреварата, че е убедена, че Шотландия може да получи независимост без референдум, стига достатъчно гласоподаватели да подкрепят партиите, борещи се за независимост, на следващите избори. Тя уточни, че не става дума за преработен план на намерението на Никола Стърджън изборите да се превърнат в "де факто референдум".

Редакторът на Би Би Си за Шотландия Джеймс Кук коментира, че макар и да се смята, че системата за избор на лидер облагодетелства Юсаф и Форбс, които са утвърдени министри и политици и се смята, че имат по-широка подкрепа в партията, надпреварата обещава да бъде интересна, защото и те си имат своите проблеми. Юсаф, защото планът му да подобри здравната служба, бе критикуван от официален доклад, а Форбс, защото вече открито заяви, че би гласувала против гей браковете.