В 15 шотландски града бяха организирани митинги в подкрепа на независимостта на Шотландия след като британският Върховен съд постанови, че парламентът в Единбург няма правомощия да организира нов референдум за независимост без съгласието на британското правителство. 

Единбург, Глазгоу, Абърдийн, Пърт, Дънди, Инвърнес са само част от градовете, в които се проведоха шествия с развети шотландски знамена след решението на Върховния съд, съобщи Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон.

Журналистката Лесли Ридок, която е един от организаторите на протестите, заяви, че хората не спорят със съдиите. Дори, напротив, благодарение на тях светът сега вижда затрудненото положение, в което е Шотландия.

Лесли Ридок изтъкна, че "шотландците са в капана на съюз, от който не могат да се измъкнат по законен път и решението, както съдиите са дали ясно да се разбере, не е юридическо, а политическо".

Дори на далечните острови Оркни около 60 души се събраха пред катедралата "Сейнт Магнъс" в центърана Къркуол. "Митът, че това е доброволно сътрудничество на нации излетя през прозореца след това решение", заяви там Робърт Лесли от Шотландската национална партия.

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че народът на Шотландия ясно е дал мандат на нея и управляващата ѝ партия да се стреми към независимост и че ще намери други демократични, законни и конституционни средства да се даде възможност на шотландците да изразят тяхната воля.