Никола Стърджън подаде оставка като първи министър на Шотландия и лидер на управляващата Шотландска национална партия, съобщи Би Би Си. 

Като политик 52-годишната Стърджън е радетелка за независимост на Шотландия и отделянето ѝ от Великобритания.

Тя стана лидер на управляващата Шотландска национална партия (ШНП) през 2014 г., непосредствено след произведения същата година референдум за независимост на Шотландия, на който мнозинството от избирателите (55 процента) гласуваха за оставането в Обединеното кралство, докато независимостта подкрепиха 45 на сто.

В последно време Стърджън се забърка в скандал около политиката към транссексуалните, след като Шотландия прие закон, улесняващ смяната на пола.

Пред журналистите Никола Стърджън емоционално каза, че работата на първия министър на Шотландия е "най-добрата работа в света".

По думите й, това я е поддържало през "най-трудните часове в най-трудните дни"​. Тя обаче добави, че е важно да знаеш "почти инстинктивно кога е подходящият момент да направиш път на някой друг".

Шотландският премиер каза още, че ще остане на поста, докато не бъде определен нейният наследник. Тя няма да напуска политиката.