С наближаване на междинните избори (на 6 ноември) президентът Доналд Тръмп подхвана любимото си послание: "Бойте се от имигрантите!", пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Имиграцията и досега беше въодушевяваща тема за президента, а сега, когато е възможно републиканците да претърпят значителни загуби на предстоящите междинни избори, той се отдаде напълно на мрачна, антиимгрантска риторика с надежда, че подхранването на страховете ще насърчи избирателите да отхвърлят демократите, подчертава вестникът".

Президентът заяви вчера, че възнамерява да предприеме следващата седмица изпълнителни действия, за да спре "злоупотребата" с американската система за предоставяне на убежище. Планът може да включва създаване на големи палаткови лагери на южната граница, целта на които ще е мигрантите да бъдат държани неопределено дълго и да им е по-трудно да останат в страната, пише в. "Вашингтон пост".

Тръмп обаче не съобщи други подробности, а повтори необоснованите си твърдения от последните седмици, че колоната или керванът от мигранти от Централна Америка, поели на север през Мексико пеш, е непосредствена заплаха за националната сигурност, и нарече групата, в която има много семейства с деца, "нашествие", допълва вестникът.

Президентът изтъкна, че САЩ са подложени на яростна атака от опасни нелегални имигранти и каза, че броят на военните части, разположени на границата с Мексико, може да достигне 15 000 войници, което приблизително ще изравни военното присъствие по границата с това в раздирания от война Афганистан, отбеляза Асошиейтед прес.

На митинг в Естеро Тръмп каза на множеството, че ако демократите поемат контрола върху Конгреса, ще повишат данъците и ще отворят границите на страната за нелегални наркотици и имиграция, като включи в това и сегашния керван мигранти, който пътува през Мексико, за да потърси убежище в САЩ.

Демократите "искат да водят керван след керван в страната ни", подчерта Тръмп, без да дава аргументи за това.

Президентът отново захапа медиите с думите: "Левите медии не желаят да разрешават проблемите. Искат да подбуждат негодувание", заяви Тръмп и добави: "Това трябва да спре!".