Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Пол Райън заяви, че правото за предоставяне на американско гражданство по рождение не може да бъде отменяно с президентска изпълнителна заповед, съобщи "Вашингтон пост".

Изявлението на Райън в интервю за радио WVLKе по повод изказано от президента Доналд Тръмп намерение да премахне конституционното право на гражданство за родени в САЩ бебета на хора, които не са американски граждани, и на имигранти, пристигнали незаконно в страната.

Повечето хора, родени на територията на САЩ, придобиват американско гражданство, което е предвидено от конституцията и се осъществява със съдебно решение, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Асошиейтед прес допълва, че експерти по конституционно право също изказват съмнения дали отменянето на правото на гражданство по рождение може да стане без участието на Конгреса.

Агенцията цитира други думи на Пол Райън, че навремето републиканците са се обявили против президента Барак Обама, когато той е опитал да промени имиграционното законодателство чрез изпълнителна заповед.

"Ние като консерватори вярваме в конституцията", заяви Райън.

По-рано, попитан за законността на подобен указ, Тръмп отговори:

"Казват, че мога да го направя просто с изпълнителна заповед".