В Туитър президентът Доналд Тръмп съобщи, че ще изкара армията, за да опази границата с Мексико. В момента към американско-мексиканската граница през територията на Мексико се движи керван от централноамерикански мигранти.

"Изкарвам армията заради тази национална извънредна ситуация. Те ще бъдат спрени!", написа Тръмп.

Засега представителите на Белия дом и Пентагона не са отговорили на запитванията за коментар във връзка с евентуално разполагане на армията и извънредната ситуация, за която говори Тръмп.

Повече от 7500 мигранти се отправиха в понеделник сутринта през Мексико към САЩ (на снимката). Голяма част от мигрантския керван потегли на 13 октомври от Сан Педро Сула, град в северната част на Хондурас. Преди дни Тръмп заяви, че в кервана има членове на престъпни банди и хора, произхождащи от Близкия изток.

Преди президентските избори през 2016 г. Тръмп обеща да построи стена по южната граница на САЩ с Мексико. Намирането на средства за неговото знаково обещание от предизборната кампания се оказа обаче бавен процес, отбелязва Ройтерс.

През април, недоволен от липсата на напредък по въпроса за стената, Тръмп нареди на Националната гвардия да помогне за охраната на границата в района на четири югозападни щата. В момента има 2100 бойци на гвардията по границата в щатите Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния.

Керванът мигранти прекосява Мексико

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В други свои туитове Доналд Тръмп заяви, че "гневът" в американското общество е "предизвикан от преднамереното лъжливо и неточно отразяване на събитията от традиционните медии".

Без изрично да споменава взривните устройства, разпратени до политици демократи, Тръмп написа: "Голяма част от гнева, на който сме свидетели в нашето общество, е предизвикан от преднамереното лъжливо и неточно отразяване на събитията от традиционните медии, което аз наричам "фалшиви новини".

Тръмп често нарича информации, които не харесва "фалшиви новини". Според президента ситуацията с "фалшивите новини" се е влошила, а традиционните медии трябва да "променят поведението си, и то бързо".

Правоохранителните органи разследват изпращането на пакети с взривни устройства и други подозрителни пакети до изтъкнати демократи, сред които Барак Обама и Хилари Клинтън, както и до Си Ен Ен с получател ексдиректорът на ЦРУ Джон Бренън. Пратката до Си Ен Ен, предизвика евакуирането на сградата "Тайм Уорнър" в Ню Йорк, но никой не пострада. Последният засега подозрителен пакет бе изпратен до ресторант на актьора Робърт де Ниро в Ню Йорк.