Няколко дни преди междинните избори в САЩ американският президент обяви, че иска да промени разпоредбите, така че хората, които влизат нелегално в САЩ, да не могат след това да искат убежище и да живеят свободно в страната, докато се разглежда случаят им, съобщи ДПА.

В изявление пред репортери в Белия дом Тръмп заяви, че "мигрантите, които искат убежище, ще трябва да се явят, както предвижда законът, на пунктовете за влизане в страната". Тези, които нарушават американските закони и влизат нелегално в страната, вече няма да могат "неоснователно" да претендират за автоматично приемане в САЩ. Ще ги държим по-дълго време, ако се налага, добави президентът и уточни, че семействата ще бъдат държани заедно.

Американският закон за имиграцията предвижда, че всеки имигрант може да поиска убежище, независимо дали я влязъл в страна чрез официален пункт, отбелязва Ройтерс.

Тръмп обеща, че другата седмица ще издаде указ за имиграцията и обвини мигрантите, че злоупотребяват с американската система за предоставяне на убежище и се "подиграват" на имиграционните закони, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп е обвиняван, че разпалва напрежение на расова основа с кампанията си срещу нелегалната имиграция. По време на предизборната си кампания през 2016 г. той отправи нападки срещу мюсюлманите и мексиканците. Президентът отрича неоснователно да всява паника и казва, че иска страната да приема мигранти с квалификация и умения, а не разчитащи на социалната система. Мигрантите без документи отнемат ценни ресурси от най-бедните американци, които имат нужда от тях, каза Тръмп и заяви, че заради недобрата охрана на границата в САЩ влизат наркотици и опиоиди.

Тръмп започна тази седмица да разполага войници в райони близо до границата с Мексико и каза, че може да изпрати общо до 15 000 войници по границата.

Републиканците и привържениците му приветстваха разполагането им, но критиците му казват, че той изкуствено създава криза, за да повиши избирателната активност на съпартийците си, отбелязва Ройтерс.

В отговор на журналистически въпрос дали военните ще откриват огън по нелегалните мигранти, Тръмп отвърна: "Надявам се, че не", предаде ТАСС.

Президентът заяви обаче, че е казал на военните, че ако мигрантите се опитат да ги замерят с камъни, те трябва да действат така, все едно камъните са "пушки", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза също, че ще създаде големи палаткови градчета, в които да бъдат държани всички, влизащи през границата, включително искащите убежище. В момента обаче в центровете за задържане няма достатъчно място, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че няколко колони от мигранти от Централна Америка бавно се движат на север, към Щатите.

"Тези незаконни колони няма да бъдат пуснати в САЩ и трябва да се върнат обратно", заяви Тръмп. "Спираме хората на границата. Това е нашествие", каза президентът.