Руският президент Владимир Путин и британският министър-председател Тереза Мей се срещнаха днес в кулоарите на форума на Г-20 в Япония, предадоха световните агенции.

Това беше първа среща между оттеглящата се от поста Мей и Путин от 2016 г. Дългата пауза отразяваше обтягането на отношенията между Русия и Великобритания, което се изостри особено силно заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в Солсбъри. Великобритания обвинява Русия, че е отровила двамата, а Москва отрича.

Русия трябва да сложи край на "безотговорната и дестабилизираща дейност", която заплашва Великобритания и нейните съюзници", каза Тереза Мей пред президента Владимир Путин в разговор "очи в очи", съобщиха Би Би Си и световните агенции, като се позоваха на "Даунинг стрийт". Иначе не може да има нормализиране на отношенията между двете страни, категорична е британският премиер.

Като описва отравянето с нервнопаралитично вещество по улиците на Солсбъри като "наистина жалка постъпка", Мей каза, че двамата заподозрени за нападението - за които се смята, че са от руското военно разузнаване - трябва да бъдат "изправени пред съда".

Британският премиер заяви, че Великобритания има неопровержими доказателства, че Русия стои зад нападението, довело до смъртта на британски гражданин.

Мей каза още, че Обединеното кралство е отворено за "различни отношения", но "това неприемливо поведение никога не трябва да се повтаря".

Премиерът е призовала Путин да бъдат освободени задържаните от Русия украински моряци, за да се успокои ситуацията с Украйна.

На срещата двамата лидери са обсъдили също ядрената сделка с Иран и ситуацията в Сирия.

Когато се срещнаха, двамата лидери си стиснаха ръцете, но някак сухо, с малко топлина, а Мей изглеждаше сериозна. Все пак се узмихваше, когато двамата започнаха разговора.

Тереза Мей определи отравянето в Солсбъри като "наистина жалка постъпка"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Май подчерта, че Обединеното кралство ще продължи "недвусмислено да защитава либералната демокрация", човешките права и равенството на всички групи, включително ЛГБТ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че двамата лидери са обсъдили отравянията в Солсбъри и каза, че Путин е дал "подходящи отговори".

"От наша страна има разбиране, че трябва да търсим как да нормализираме нашите двустранни, търговски и икономически отношения. В противен случай ситуацията е тежка", отбеляза Песков.

В интервю за "Файненшъл таймс", в навечерието на срещата си с Мей, Путин определи случая "Скрипал" като "суматоха около разузнавачи и контраразузнавачи". Той също така атакува либерализма, основен принцип на западната демокрация, отбеляза Би Би Си.

Тереза Мей и Владимир Путин проведоха една "студена" среща

Снимка: AP/БТА

Какво още каза Путин за отравянето пред FT

"Слушайте, цялата тази суматоха около разузнавачи и контраразузнавачи не може да повлияе на сериозни междудържавни отношения. Както казват у нас, в Русия, тази шпионска история не струва и пет копейки. Или дори 5 лири. А въпросите, свързани с междудържавните отношения, се измерват в милиарди и засягат съдбите на милиони хора. Как можем да сравним едното с другото?

Можем да продължим безкрай списъка с това, какво може да се твърди и в какво можем да се обвиняваме едни - други ... Те казват: "Вие отровихте Скрипал и дъщеря му." Първо, това трябва да се докаже.

Второ, обикновеният човек слуша и казва: "Кои са тези Скрипал?" И се оказва, че Скрипал е въвлечен в шпионаж срещу нас [Русия]. Така че този човек задава следващия въпрос: "Защо сте ни шпионирали, използвайки Скрипал!? Може би не трябваше да го правите? Знаете, тези въпроси са безкрайни. Длъжни сме да оставим всичко на мира и да позволим на спецслужбите да се оправят".

Но ние знаем, че бизнесът в Обединеното кралство (между другото, имах среща с нашите британски колеги в същата стая), те искат да работят с нас, те работят с нас и възнамеряват да продължат да го правят. И ние подкрепяме това намерение", изтъкна Путин.

"Мисля, че г-жа Мей въпреки оставката си, не може да не се притеснява, че тези шпионски скандали са накарали нашите отношения да достигнат до безизходица, за да не можем да развием нормално връзките си и да подкрепим бизнесмените, които правят какво? Те не само печелят пари, това е видимата част. Те създават работни места и добавена стойност, освен това осигуряват приходи на всички нива на данъчната система на своите страни. Това е сериозна и многостранна работа със същите рискове, включително рискове, свързани с бизнес операциите. И ако добавим непредсказуемата политическа ситуация, те изобщо няма да могат да работят."

"Мисля, че и Русия, и Обединеното кралство се интересуват от пълното възстановяване на нашите отношения. Поне се надявам, че ще бъдат направени няколко предварителни стъпки. Мисля, че би било по-лесно за Мей, може би, защото тя си тръгва и е свободна да прави това, което смята за правилно, важно и необходимо, а не да се притеснява за някои вътрешнополитически последици", коментира Путин.

Някои хора биха казали, че човешкият живот струва повече от пет пенита. Но вярвате ли, г-н президент, че каквото и да се е случило..., не успява да завърши въпроса си Лайънъл Барбър, редактор на "Файненшъл таймс".

Някой умря ли?, прекъсва го Путин с въпрос

О, да. господинът, който имаше проблем с наркотиците, той умря, след като докосна Новичок на паркинга. Умрял е повече от един човек, но не и Скрипал, отговаря интервюиращият.

И мислите, че Русия има вина?, пита Путин.

Не съм казал това. Казах, че някой е умрял, отговаря Барбър.

Вие не казахте това, но ако това няма нищо общо с Русия... Да, един човек е умрял, и това е трагедия, съгласен съм. Но какво трябва ние да правим с това?, пита риторично руският президент.

Попитан дали вярва, че това, което се случи в Солсбъри, е изпратило недвусмислено послание към всеки, който мисли да предаде руската държава, Путин отговаря: "Всъщност предателството е възможно най-тежкото престъпление, а предателите трябва да бъдат наказани. Не казвам, че инцидентът в Солсбъри е начинът да го направим. Въобще не. Но предателите трябва да бъдат наказани".

"Този господин Скрипал вече беше наказан. Той е арестуван, осъден и след това е задържан в затвора. Той получи наказанието си. В този смисъл той беше изключен от радара. Защо някой се интересува от него? Той беше наказан. Той бе задържан, арестуван, осъден и след това прекара пет години в затвора. След това той беше освободен и това беше.

Що се отнася до предателството, разбира се, то трябва да е наказуемо. Това е най-отвратителното престъпление, което човек може да си представи."

Цялото интервю може да се прочете на интернет страницата на Кремъл