Съветът на ЕС съобщи, че налага санкции на деветима граждани и една организация заради разпространение на химически оръжия. ЕС за първи път въвежда санкции по новия режим за химическото оръжие. Ограниченията са наложени заради "случая на Скрипал".

Сред поставените в списъка са двама представители на руското военно разузнаване (ГРУ), както и ръководителят на управлението и негов заместник. Отбелязва се, че те са отговорни за притежание, пренасяне и използване в Солсбъри на нервнопаралитично вещество на 4 март миналата година, предаде БТА.

Налагат се също санкции на сирийски изследователски институт, отговорен за развитието и производството на химически оръжия, както и на петима официални сирийски представители, пряко замесени в дейността на института.

Наложените забрани са за пътуване до ЕС и запор на имущество на организациите. Граждани и организации от ЕС повече нямат право да осигуряват средства за поставените в списъка. Отбелязва се, че решението ще бъде поместено още днес в Официалния вестник на ЕС, с което влиза в сила.

Късно снощи Ройтерс съобщи, като се позова на два дипломатически източника, че сред наказаните са руснаците Александър Петров и Руслан Боширов (на снимката). Лондон смята, че двамата са служители на руското военно разузнаване. Те на свой ред твърдят, че са невинни туристи, посетили Солсбъри, за да разгледат катедралата.

Снимка: Официален сайт

Това са първите имена, включени в новия европейски механизъм за наказване на нападенията с химическо оръжие. Нарасналата употреба на нервнопаралитични вещества, забранена с международен договор преди две десетилетия, притеснява западните правителства, отбелязва Ройтерс.

Как коментира Брюксел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отбеляза на пресконференция, че подготовката на тези санкции е продължила с месеци. Тя добави, че решенията са били приети така, че да могат да издържат в съда.

Дълго оценявахме правната основа и съм убедена, че решенията са изцяло правомерни. Целта на ЕС е да предотврати употребата на оръжия за масово поразяване, включително на химически оръжия, поясни Могерини.

Как реагира Кремъл

Кремъл дава негативна оценка за намерението на ЕС да наложи санкции, по-специално във връзка със "случая Скрипал". Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан как реагират на това решение руските власти, предаде ТАСС.

В отговор на журналистически въпрос за санкциите срещу руснаци, говорителят на Кремъл изтъкна, че (конкретно Петров и Боширов - б.р.) "са заподозрени без основания, досега не са прозвучали никакви доказателства".

"Всички сме запознати с комплекта прочути вече снимки на тези двама граждани във Великобритания. Но същевременно има много снимки на руски граждани във Великобритания и те не представляват пряко доказателство. Не знаем да има по-съществени и по-конкретни доказателства, затова имаме негативно отношение към подобни решения", каза днес Песков.