Руският президент Владимир Путин каза пред в. "Файненшъл таймс", че не приема много от методите на своя американски колега Доналд Тръмп, но го смята за талантлив човек, предава ТАСС.

Пространното интервю на руския лидер за британския ежедневник е публикувано както на сайта на изданието, така и на този на Кремъл.

Как Путин оцени Тръмп

"Господин Тръмп не е кариерен политик, той има свои виждания за света и за националните интереси на САЩ. Аз, например, не съм съгласен с много от начините за решаване на проблеми, които той използва. Знаете ли обаче, според мен той е талантлив човек. (Тръмп) тънко усеща какво чака от него избирателят", отбелязва Путин.

Руският президент смята, че американският му колега е победил на президентските избори през 2016 г., защото е успял да вземе под внимание промените в обществото, а не заради намеса на Русия, каквато според него не е имало. "Тръмп, за разлика от своите опоненти, почувства промените в американското общество и използва това", подчертава Путин.

Според руския президент в САЩ облаги от глобализацията са получили водещите американски компании, т. е. техните мениджъри, акционери и партньори, но средната класа "остана встрани при подялбата на тази "торта". Екипът на Тръмп точно и ясно почувства това и го използва в предизборната борба - ето къде трябва да се търсят причините за победата на Тръмп на изборите, а не в митичната намеса отвън", обяснява руският президент.

"Именно тук, може би, се крият и неговите, на пръв поглед, екстравагантни решения в сферата на икономиката и взаимодействието дори с партньорите и съюзниците. Той обаче смята, че разпределението на ресурсите, разпределението на доходите от тази глобализация през последното десетилетие, е било несправедливо за Съединените щати. Аз сега не искам да казвам справедливо или несправедливо е това, не искам да давам оценки дали онова, което той прави, е правилно или неправилно. Искам заедно с вас да разберем мотивите на неговото поведение", казва Путин.

Какво постигна Русия в Сирия

Отговаряйки на въпросите за кризата в Сирия и намесата на Русия, руският лидер отбелязва, че страната му е постигнала там по-значителни резултати, отколкото е очаквала. "На първо място, бяха унищожени голям брой терористи, които смятаха да се върнат в Русия - става дума за няколко хиляди души - в Русия или в съседни страни, с които ние имаме безвизов режим. И едното, и другото са еднакво опасни за нас", посочва той.

Освен това, отбелязва Путин, ние успяхме да запазим сирийската държавност и да стабилизираме обстановката в региона, което пряко влияе и на сигурността вътре в Русия. Наред с това, добавя той, руските въоръжени сили "натрупаха такъв опит, какъвто е невъзможно да си представим при никакви учения в мирна обстановка".

"Ние установихме достатъчно добри, делови отношения с всички страни в региона и нашите позиции в Близкия изток станаха по-стабилни", казва Путин, като посочва не само Иран и Турция, но и други страни, преди всичко Сирия, където "не допуснахме хаос, както стана например в Либия".

"Аз съм привърженик на това сирийският народ самостоятелно да определи своята съдба", отбелязва той, отговаряйки на въпрос дали би би предпочел президентът Башар Асад да остане на власт там. Путин подчертава, че Москва прекрасно си дава сметка за онова, което става вътре в Сирия, и какви са вътрешните причини за конфликта, възникнал в тази страна, но предпочита "не веднага да реже, а внимателно да обмисли, да огледа, без да бърза за никъде, така че страните в конфликта сами да направят необходимите крачки към прекратяване на затегналото се противоборство".

Русия ли задържа Мадуро на власт

Путин се спира и на друга точка на напрежение, Венецуела, като изразява мнение, че силовата дипломация на САЩ спрямо тази страна, възможността за употреба на сила, която не се изключва от някои западни държави, би била унижение за цяла Латинска Америка. При това той отново дава за пример Либия и случилото се там след свалянето на нейния лидер Муамар Кадафи, западната намеса и последвалата гражданска война.

"Защо трябва същото да се прави и във Венецуела? Или ние искаме да се върнем към "политиката на канонерките"? Защо? Защо трябва в съвременния свят така да бъдат унижавани латиноамериканските народи, да им се налагат отвън форми на управление или някакви лидери?", пита риторично Путин.

Говорейки за начина, по който венецуелският му колега Николас Мадуро ръководи страната си, руският президент подчертава, че не дава оценки дали неговата политика е добра или лоша. "Мисля, че от гледна точка на икономиката, там много неща можеше да се направят по друг начин. Ние обаче не се бъркаме в това, то не е наша работа".

Путин отхвърля твърденията, че Мадуро остава на власт благодарение на руските военни, намиращи се във Венецуела. "Това няма нищо общо с действителността. Къде са всички тези самопровъзгласили се президенти, лидери на опозицията? Някои избягаха в чужди посолства, други се изпокриха, където намерят. Какво общо имаме ние с това?", подчертава Путин.

В навечерието на срещата на Г-20 Владимир Путин разговаря с редактора от Financial Times Лионел Барбър и с шефа на бюрото на FT в Москва Хенри Фо

Снимка: kremlin.ru

Говорейки за руските военни съветници във Венецуела, той отбелязва, че Русия още по времето на управлението на президента Уго Чавес е продавала съвсем легално, "без всякакви ограничения и без каквито и да са проблеми" оръжие на Венецуела, така както продават оръжие в чужбина САЩ, Великобритания, Китай и Франция. "Ние имаме договори, а в тях е записано как да обслужваме тази военна техника, че сме длъжни да обучаваме там специалисти, да поддържаме тази техника в нормално боеспособно състояние, и т. н.", посочва руският президент.

"Ние обслужваме тази техника. Вече много пъти сам казвал и на нашите американски партньори: там няма наши войски", подчертава руският лидер, добавяйки, че Русия има във Венецуела само специалисти и инструктори.

Как Путин тълкува либерализма

Владимир Путин заяви, че либерализмът е "остарял". Според руския президент идеологията, подкрепяща западните демокрации в продължение на десетилетия, "е надживяла целта си".

Запитан направи ли Ангела Меркел грешка, пускайки мигрантите, Владимир Путин отговори: "Кардинална грешка. Може да се критикува Тръмп за намерението му да построи стена между Мексико и САЩ. Може да отиде твърде далеч. Да, може би е така. Не споря по този въпрос. Но той трябваше да направи нещо за огромния приток на мигранти и наркотици".

"Никой не прави нищо... Какво трябва да се направи? Никой не е предложил нищо. Не искам да кажа, че трябва да се изгради стена или тарифите да се повишат с 5% годишно в икономическите отношения с Мексико. Това не казвам, но все пак трябва да се направи нещо. Той (Тръмп) поне търси решение."

Oнези, които са загрижени за това, обикновените американци, гледат и казват: "Браво на него", поне той прави нещо, предлага идеи и търси решение, изтъкна Путин.

Ето какво още каза руският президент по темата:

"Колкото до либералната идея, нейните привърженици не правят нищо. Казват, че всичко е добре, че всичко е както трябва да бъде. Но дали е така? Те седят в своите уютни офиси, докато тези, които се сблъскват с проблема всеки ден в Тексас или Флорида, не са щастливи, скоро ще имат свои собствени проблеми. Някой мисли ли за тях?

Същото се случва и в Европа. Обсъждах това с много от моите колеги, но никой няма отговор. Аргументите им са, че не могат да следват политика на твърда линия по различни причини. Защо точно? Имаме закон, казват те. Е, тогава променете закона!

И ние имаме доста проблеми в тази област. Имаме отворени граници с бившите съветски републики, но техните хора поне говорят руски. Виждате ли какво имам предвид? Освен това, ние в Русия предприехме стъпки да рационализираме ситуацията. В момента работим в страните, от които идват мигрантите, преподавайки руски в техните училища, работим с тях и тук. Втвърдихме законодателството, за да покажем, че мигрантите трябва да спазват законите, обичаите и културата на страната.

С други думи, ситуацията в Русия също не е проста, но започнахме да я подобряваме. Докато либералната идея предполага, че нищо не трябва да се прави. Мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват безнаказано, защото техните права като мигранти трябва да бъдат защитени. Какви права са тези? Всяко престъпление трябва да има наказание.

И така, либералната идея е остаряла. Влязла е в конфликт с интересите на огромното мнозинство от населението. Или вземете традиционните ценности. Не се опитвам да обиждам никого, защото ни упрекват за предполагаема хомофобия. Но нямаме проблеми с ЛГБТ общността. Дай боже, нека живеят, както желаят. Но някои неща ни изглеждат прекомерни.

Сега те твърдят, че децата могат да играят пет или шест роли. Дори не мога да кажа точно какви са джендърите, нямам представа. Нека всички да бъдат щастливи, нямаме проблем с това. Но това не трябва да позволява да се засенчи културата, традициите и традиционните семейни ценности на милиони хора, съставляващи основното население."

Цялото интервю може да се прочете на интернет страницата на Кремъл