Британската премиерка Тереза Мей посети днес английския град Солсбъри - точно една година след опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Мей даде висока оценка на всички служби, участвали в ограничаване на последиците от използването на бойното отровно вещество на британска територия, предава кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

По време на обиколката си в града Мей посети магазини, разговаря с хора на улицата, с местни общински служители и членове на службите за оказване на спешна помощ. Собственици на бизнеси и граждани на Солсбъри казаха на Тереза Мей, че градът все още има нужда от подкрепа една година след инцидента, при който бе използвано нервнопаралитичното вещество "Новичок". Премиерката изтъкна, че е почувствала невероятния дух и решимост на жителите на Солсбъри, които са преживели трудна година.

"Това, което видяхме през последната година, е страхотното усилие на службите за справяне с извънредни ситуации, на общинския съвет с помощта на правителството, на въоръжените сили, които свършиха огромна работа. Обеззаразяването на различните обекти, които бяха засегнати от инцидента, сега приключи. Солсбъри е отворен за бизнес", каза тя.

Случаят "Скрипал" обтегна отношенията между Лондон и Москва след като британските власти обвиниха за инцидента Кремъл. Трима служители на руското военно разузнаване - Александър Мишкин, Анатолий Чепига и Денис Сергеев, са сред заподозрените извършители на покушението. Русия отрича да е замесена. Сергей и Юлия Скрипал са на сигурно място, където се възстановяват от отравянето.

Вестник "Дейли мирър" обаче съобщава, цитирайки неназован източник от разузнаването, че няма съмнение, че много повече хора са замесени в инцидента и скоро могат да се появят още имена.

Преди няколко дни къщата на Сергей Скрипал официално бе обявена за напълно обеззаразена. Междувременно стана известно, че шефът на полицията в графство Уилшър, където се намира Солсбъри, е нямал представа, че в града живее бивш руски шпионин. Киър Причард заявява за вестник "Гардиън", че основен дълг на полицията е да защитава гражданите и тя би трябвало да е уведомена за хора като Скрипал.

Снощи руското посолство в Лондон излезе с декларация, че една година след инцидента в Солсбъри британските власти все още не са представили официално обяснение за случилото се, нито пък доказателства за руска намеса. "Вместо на резултати от разследването ние ставаме свидетели на безпрецедентна и добре обмислена очерняща кампания в британските медии срещу посолството и лично срещу посланика", се казва още в декларацията.

Междувременно в интервю за "Комсомолская правда" говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова предупреждава, че Москва до последно ще търси информация какво точно се е случило със Скрипал и дъщерята му.

"Ако на някого някъде на Запад му се струва, че Русия пречи на решението на случая, то този някой е в огромна грешка. Историята ще бъде доведена до логичния й край".

Захарова коментира и това, че осъдени в Русия хора живеят свободно и безнаказано на територията на Обединеното кралство въпреки официалните писма до Лондон с исканеда бъдат върнати обратно.