Руският президент Владимир Путин и британският премиер Тереза Мей ще се срещнат в Япония тази седмица за първи път след избухването на аферата с двойния агент Сергей Скрипал. Това съобщи Юрий Ушаков, помощник на Путин, цитиран от ТАСС. Той уточни, че срещата ще е в петък около 17 ч. (11 ч. българско време). Ушаков подчерта, че е постигната "взаимна договореност по съответните канали" за провеждане на тази среща.

Преговорите в западния японски град Осака в петък ще се състоят, след като Путин заяви този месец, че е време да се "обърне страницата" на трудните отношения между страните след отравянето на бившия офицер от ФСБ в английския град Солсбъри миналата година.

От Кремъл заявиха, че двете страни ще определят "възможните стъпки за нормализиране на политическия диалог".

От кабинета на Тереза Мей отказаха да потвърдят преговорите. Двамата лидери се срещнаха за последно в кулоарите на форума на Г-20 в Китай през 2016 година.

Отравянето на Скрипал през 2018 година, за което Лондон обвини Москва, доведе до изгонването на десетки руски и западни дипломати и влошаване на и без това крехките отношения между Великобритания и Русия, отбеляза АФП.

"Глобалните въпроси, свързани с националните интереси, икономическата и социалната сфери и глобалната сигурност са по-важни от игрите на службите за сигурност", заяви руският президент по-рано този месец.

Президентите на Русия Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп,  също ще имат отделна среща в кулоарите на форума на Г-20 на 28 юни в Осака, като разговорът им може да продължи около час. Това съобщи днес Юрий Ушаков, помощник на Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му срещата в японския град в петък ще започне в 14 ч. (8 ч. българско време) в помещение в зоната за двустранни преговори, подбрано от американската страна. Ушаков посочи, че двамата ръководители сами ще определят дневния ред, но отбеляза, че е логично те да засегнат състоянието на отношенията между Русия и САЩ, стратегическата стабилност и "множеството регионални конфликти в Сирия, Афганистан, Украйна, Венецуела, естествено, иранският проблем и така нататък".

В дните 28-29 юни руският президент ще участва в срещи на върха на организацията БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), както и във формата РИК (Русия, Индия, Китай). Освен с Тръмп и Мей Путин ще има отделни разговори с президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Германия Ангела Меркел, както и с президентите на Египет, Южна Корея и Република Южна Африка, каза още Ушаков.