Третият човек, заподозрян, че е замесен в отравянето с нервнопаралитично вещество на руския шпионин Сергей Скрипал в Англия миналата година, е високопоставен агент от руското военно разузнаване, съобщи разследващият сайт "Белингкат", цитиран от Ройтерс.

"Белингкат" сега е в състояние да разкрие истинската самоличност и биография на този офицер от ГРУ, който е действал на международно ниво с фалшивата самоличност Сергей Вячеславович Федотов.

В действителност това лице е Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер от ГРУ, дипломирал се във Военно-дипломатическата академия на Русия", съобщи сайтът за онлайн разследвания.

Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в малкото казахстанско градче Ушарал, близо до тогава съветско-китайската граница. Служи в армията в южния руски град Новорусийск в Краснодарския регион. Между 2000 и 2002 година, той е прехвърлен в Москва, където е приет в елитната Военно-дипломатическа академия на Русия, по-известна в Русия като "школата на ГРУ". В училището се привличат кадри с минимален чин "капитан", които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба.

Сергеев е женен и има дъщеря. От 2004 г. нататък Сергеев е ползвал реалната си самоличност, за да се впише като управител или акционер в 8 руски копмании. Всички от тях са ликвидирани в периода 2007-2012 г. и се предполага, че са ползвани като кухи фирми, които имитират имената на други големи търговски дружества, регистрирани в Русия.

През 2010 г. Денис Сергеев получава своята фалшива самоличност Сергей Федотов. Издаден му е нов паспорт от бюро 770 001 в Москва, където са направени и личните документи на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал. Фалшивата самоличност повтаря някои от оригиналните данни на Сергеев, като бащиното му име и датата на раждане. Федотов получава адрес и работно място в Москва в дружество на име "Бизнес Куриер".

В обширната публикация на "Белингкат" се проследяват всички пътувания на Сергеев, включително и тези в България.

Става ясно, че Сергеев под името Федотов е посетил три пъти България.

В понеделник българската прокуратура потвърди информацията на "Белингкат", че Федотов е бил три пъти в България през 2015 година. И започна разследване дали има връзка между пребиваването му у нас с твърденията на бизнесмена Емилиян Гебрев, че бил отровен с вещество от типа "Новичок". Денят, в който Гебрев е бил отровен на вечеря с полски партньори в ресторант в София, Сергеев се е прибрал от София през Истанбул в Москва, твърди "Белингкат".

Сайтът пръв идентифицира двамата руснаци, които Великобритания обвини като извършители на отравянето на Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през март м.г.