Френският вестник посочва, че инвестиционното дружество е основало 31 фирми в няколко „данъчни рая” и е помогнало на богати клиенти да открият и управляват дружества в страни като Сейшелите, Панама и Хонконг. Операциите си люксембургското LSK дружество е извършило чрез свой филиал - Assaya Asset Management.

„Повечето инвестиции – пише „Монд” – са послужили за откриването на сметки в един или друг данъчен рай, схема, използвана често за да се скрие реалната самоличност на титулярите им”.

Вижте снимки на 4-ма засегнати >> 

В случая облагодетелствани били заможни частни лица във Франция, бизнесмени от аудиовизуалния сектор в Азия, както и голяма парижка компания, оперираща в благоустройството.

Все пак тези операции, отбелязват френски медии, са извършени преди идването на Доминик Строс-Кан начело на LSK, а филиалът й Assaya Asset Management е действал под името MZ Finance.

Промяната е станала през септември 2013 г. според справка в Уикипедия. Преди това люксембургското инвестиционно дружество се е казвало Anatevka. Последните две букви в новото му име са инициалите на Строк-Кан. Първата – L, е от името на партньора му Тиери Лейн, френско-израелски финансист който се самоуби в Тел Авив през октомври 2014 г.

В. „Депеш дю Миди” свързва новите разкрития с предишни скандали около люксембургската компания, които продължават от месеци. В хода им бивши акционери са подали жалби против Строс-Кан.

66-годишният френски финансист и политик (предимно от Социалистическата партия) беше директор на Международния валутен фонд за по-малко от четири години (2007 – 2011). Той напусна поста, след като камериерка в хотел в Ню Йорк се оплака, че се е опитал да я изнасили.

Обвиненията на 32-годишната африканка останаха недоказани, но все пак случаят приключи с тайно споразумение между двамата. По-късно името на Строс-Кан беше забърквано и в други секс скандали.

Световният офшорен скандал разтърсва политическия живот и в Аржентина, съобщи агенция „Фокус”.

Опозиционен депутат отправи обвинения срещу президента Маурисио Макри, настоявайки да бъде разследван за финансови престъпления, след като името му се появи в т. нар. „Панамски документи“, предаде АФП.

Депутатът Нормън Мартинес поиска да се започне разследване дали държавният глава „е знаел, съдействал е, наредил или одобрил действия за пране на пари или избягване на данъци“.

Мартинес, съюзник на бившия президент Кристина Кирхнер, внесе жалбата си след като долната камара а парламента отхвърли законопроект, задължаващ президента да свидетелства пред Конгреса за интересите си в две фирми регистрирани на Бахамите и в Панама.

Властите в Панама се ангажираха да съставят независима комисия, която да прегледа финансовите й практики, предадоха Ройтерс и "Фокус".

Президентът на страната заяви, че външното министерство ще състави тази комисия. Тя трябва да предложи мерки за увеличаване на прозрачността на финансовата и правната система.

Перуанският писател Марио Варгас Льоса, лауреат на Нобелова награда, е бил акционер на офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови, съобщи в. "Лос Ажелес таймс". Това е станало ясно от т. нар. Панамски документи.

Льоса с бившата си съпруга Патриша за кратко време през 2010 г. са „били много близо до контрола“ на офшорката Talome Services Corp. Двойката е придобила компанията от панамската адвокатска кантора Панамски Мосак Фонсека.

Писателят и бившата му съпруга отричат всички обвинения.

В Исландия двете управляващи партии се опитват да укротят гнева на улицата и обявиха предсрочни избори през есента, съобщи АФП.

Премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон е потвърдил, че се оттегля от поста и че той ще бъде зает от Сигурдур Инги Йохансон, който сега е министър на земеделието и риболова. 53-годишния Йохансон са подкрепили след преговори Прогресивната партия и Независимата партия.

Така изглежда приключват странните колебания, за които беше съобщила агенция "Фокус". Офисът на министър-председателя беше обявил, че оставката е... само временна, а Йохансон ще заеме поста "за неопределен период".

Исландското правителство е атакувано от всички посоки, след като в разследването "Панамски документи" беше разкрито, е трима от членовете му, включително Гунлаугсон, са свързани с офшорни компании, припомни АФП.

След като дълго уверяваше, че неговото дружество в Британските Вирджински острови е напълно законно, шефът на правителството много трудно прие във вторник да бъде отстранен от своя пост. Отбягвайки медиите, той от тогава не е изразил нито угризения, нито обяснения.

В сряда вечерта оставката на Гунлаугсон все още не беше технически връчена, продължава АФП. Напротив, той прекара деня в преговори за своето бъдеще с членовете на кабинета.

Европейската комисия в рамките на половин година ще подготви "пълен списък на офшорните държави, които не осигуряват международна прозрачност и обмен на данъчна информация", съобщи ТАСС.

Кореспондент на агенцията се позовава Пиер Московиси, който е комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз.

Московиси е призовал страните от ЕС да участват в работата по списъка. "Ние вече сме съставяли такъв списък по-рано, обаче той беше непълен", е добавил той.

Еврокомисарят е повторил предишните упреци на западни столици към Панама, че не сътрудничи с ЕС за обмен на финансова информация.

Комисията по ценните книжа на САЩ ще проучи „Панамските документи“ за връзки на световни лидери с офшорни фирми, предаде "Фокус".

„Да, ние ще ги разгледаме, както правим с всички публични източници“, каза Кара Брокмейър, директор на отдела за изпълнение на закона за корупцията в чужбина, цитирана от Ройтерс.

САЩ планират също да претърсят милионите документи изтекли от „Мосак Фонсека“ относно информация за хора, които може да са помогнали на компании или индивиди да избегнат санкциите срещу Русия, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от "Фокус".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Доколко е грешна Панама