Първоначално московските власти съобщиха за три жертви, по-късно за 10, 15, а малко след 15 ч. българско време бе съобщено, че броят на загиналите е нараснал на 20 души, предаде РИА Новости.

"127 души са хоспитализирани, като над 50 от тях се намират в тежко състояние. Сред ранените няма чужди граждани", съобщи Алексей Хрипун, зам.-ръководител на здравния департамент в московското правителство. Общият брой на пострадалите при инцидента е над 160 души.

От московското Главно управление на извънредните ситуации допълниха, че телата на седем от жертвите - четирима мъже и три жени са изнесени. В два от дерайлиралите вагони са телата на други 12 жертви.

Вижте снимки>>>

Сред загиналите е и машинистът на мотрисата, за когото първоначално бе съобщено, че е ранен.

След инцидента в един от вагоните са били блокирани 20 души, но спасителните екипи са успели да ги извадят. Евакуирани са около 1100 души.

Причина за аварията е рязко удряне на спирачки на отсечката между метростанции "Парк на Победата" и "Булевард "Славянски", предизвикано от лъжлива аларма. Сигнализацията се е задействала неправомерно поради внезапен спад в напрежението, информира Министерството на извънредните ситуации (МИС).

Руският президент Владимир Путин е възложил на шефа на държавния Следствен комитет Александър Бастрикин да предприеме необходимите следствени действия и да заведе наказателно дело за инцидента в метрото, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според президентския прессекретар Дмитрий Песков, московският кмет Сергей Собянин подробно е информирал Путин за катастрофата, за причините, довели до трагичния инцидент, за мерките по ликвидиране на последствията и за оказване на помощ на пострадалите.

Путин, който е на официално посещение в Бразилия, е изслушал също така по телефона докладите на министрите на вътрешните работи, на здравеопазването и за извънредните ситуации за действията, които предприемат във връзка с катастрофата.