Британският министъ-председател Тереза Мей започва да обсъжда тази седмица със своите министри детайлите на обещаното от нея "ново смело предложение" за Брекзит. Тя ще се опита за четвърти път да спечели мнозинство за одобряването му в парламента, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Очаква се на правителственото заседание утре да бъде подписан пакетът с предложения, който да бъде включен в законопроекта за излизане от ЕС, съобщава британската агенция Прес асосиейшън. Според правителствени източници законопроектът ще включва мерки за защита на правата на работещите, бъдещи търговски спогодби с Европейския съюз, мерки за опазване на околната среда и разпоредби за Северна Ирландия.

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин обаче каза, че няма да подкрепи законопроекта, който Мей ще внесе за гласуване в парламента през юни.

Корбин каза вчера пред Би Би Си, че не е чул в законопроекта да има нещо съществено различно от досегашните три варианта.

Преговорите за компромис между консерватори и лейбъристи, които продължиха шест седмици, се провалиха в петък, ден след като Мей се съгласи да предложи график за оттеглянето си идния месец.

В новия план за Брекзит, който Тереза Мей ще предложи на депутатите, се запазва предпазният механизъм за Северна Ирландия и не се предвижда нищо ново за митническите правила, съобщи късно снощи лондонският вестник "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

В статия във в. "Сънди таймс" Мей написа, че ще представи "ново смело предложение" на депутатите с "подобрен пакет от мерки", за да се опита за последен път да издейства одобрение от парламента за плана за Брекзит, преди да се оттегли от премиерския пост.