Германският канцлер Ангела Меркел смята, че шефът на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването) Ханс-Георг Маасен трябва да напусне поста си. Това съобщи германският вестник "Велт", като се позова на източници в управляващата в Германия коалиция на блока ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия.

Според изданието Меркел е застанала на страната на социалдемократите, които искат оставката на Маасен. Това означава, че съдбата му е решена още преди планираната за утре среща на лидерите на партиите от управляващата коалиция, на която трябваше да бъде обсъждана именно ситуацията около ръководителя на контраразузнаването.

Според канцлера шефът на специалната служба не може да остане на поста, защото "се е намесил в политическото ежедневие". През почивните дни Меркел е дала сигнал пред представители на коалицията, че има желание да смени Маасен, пише още"Велт", цитиран от ТАСС и БТА.

Скандалът избухна, след като Маасен заяви в интервю за вестник "Билд", че службата му не разполага с достоверни сведения в саксонския град Кемниц да е имало нападения на демонстриращи над мигранти. След това той бе подложен на критики, защото изявлението беше в пълно противоречие с оценката на Меркел и нейния прессекретар Щефен Зайберт, която беше, че такова нещо е имало. Впоследствие ситуацията се усложни още повече, след като се оказа, че Маасен е предоставил все още непубликувани данни от доклад на своята служба на партия "Алтернатива за Германия", която се противопоставя на приема на имигранти.

Ръководството на ГСДП призова Меркел да уволни Маасен, но под своя закрила го взе министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който заяви, че вярва на шефа на контраразузнаването.