Шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен каза, че липсва достоверна информация, че по време на протестите на крайната десница в град Кемниц, Източна Германия, е имало изстъпления срещу чужденци. Така той влезе в противоречие с твърденията на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според Маасен "няма доказателства, че видеоматериалите, циркулиращи в интернет, са автентични". Той подчерта, че според внимателната оценка на правоохранителните органи "има основания да се предполага, че става дума за целенасочена дезинформация с вероятна цел да се отвлече вниманието на обществеността от убийството в Кемниц".

Веднага след уличното насилие в Кемниц, предизвикано от убийството на германски гражданин, както следствието твърди - от двама кандидати за убежище, Меркел каза, че от видеоматериалите "ясно личи ненавистта и свързаното с нея преследване от тълпата на невинни хора". Тя не се съгласи с оценката на консервативния премиер на Саксония Михаел Кречмер, който заяви в регионалния парламент, че в града не е имало преследвания и погроми по време на шествията на десните, които според него са били неправилно представени в медиите.

Полицията в Кемниц съобщи, че е получила жалби от млад афганистанец, българин и сириец след насилието по време на демонстрацията на крайната десница в града на 26 август.

Агресията при протестите задълбочи спора в и без това разделената по въпроса за мигрантите Германия.

Позицията на Маасен е поредният политически удар за Меркел, с чието мнение изразиха несъгласие и част от нейните съюзници от лагера на германските консерватори, сред които и вътрешният министър Хорст Зеехофер, посочва ДПА.

Повече от 1000 симпатизанти на крайната десница се събраха на демонстрация тази вечер в германския град Кемниц, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяваха знамена и скандираха лозунга "сигурност за Кемниц" и "ние сме народът".

Броят на взелите участие в протеста бе доста по-малък от около шестте хиляди души, които се събраха на първата демонстрация на 27 август след убийството на 35-годишния Даниел Хилиг, за когото се предполага, че бе намушкан от кандидати за убежище.

Близо 500 души се събраха на контрапротест под лозунга "не съществува право на нацистка пропаганда".

Местни медии съобщиха, че един поддръжник на крайнодесните е бил арестуван, след като е бил разпознат за отправянето на хитлеристки поздрав на една от предишните демонстрации в Кемниц, посочва АП.