Убийството на иранския генерал Касем Солеймани е било предшествано от продължителни настоявания на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо пред президента Доналд Тръмп за по-агресивни действия срещу Иран. Това съобщава днес вестник "Вашингтон пост", като се позовава на високопоставен американски представител, предава БТА.

За пръв път Помпейо е разговарял с Тръмп за евентуалното ликвидиране на Солеймани още преди няколко месеца. Но нито президентът, нито Пентагонът са изявили желание да подкрепят такава операция, съобщава вестникът.

В статията се отбелязва, че от години представители на въоръжените сили на САЩ предупреждават, че кампанията на администрацията за засилване на икономическите санкции срещу Иран засилва напрежението. А това изисква ангажирането на все повече и повече военни ресурси в Близкия изток, докато мнозина в Пентагона искат предислоциране на огневата мощ на САЩ към Източна Азия.

Миналата седмица, след обсадата на американското посолство в Багдад, държавният секретар Помпейо почти всекидневно е разговарял с Тръмп, кулминацията от което е било решението на президента да одобри удара срещу иранския военен командир.

Според източника на "Вашингтон пост", пожелал анонимност, Тръмп отстъпил пред настояванията не само на Помпейо, но и на вицепрезидента Майк Пенс.

През лятото Помпейо не успял да убеди Тръмп за военен удар в отговор на свалянето от Иран на американски дрон и след това държавният секретар станал много "необщителен", казва друг източник на вестника.

Но последните промени в президентския екип за националната сигурност и опасенията на президента да не бъде сметнат за колеблив пред агресивния Иран са дали възможност на Помпейо да поднови настояванията си, пише "Вашингтон пост".

Изданието заключава, че решението за въздушния удар край Багдад е "бюрократична победа" за Помпейо, но то създава и много рискове, сред които нова продължителна война в Близкия изток, ответни нападения срещу американски военни по света, прекъсване на битката с "Ислямска държава", затваряне на дипломатическите канали за възпиране на иранската ядрена програма, както и враждебна реакция от Ирак, чийто парламент гласува вчера за изгонването на американските войници от страната.