Дъщерята на иранския генерал Касем Солеймани, убит с американски въздушен удар, отправи заплахи срещу американските военни, предаде Асошиейтед прес. На започналата тази сутрин в Техеран траурната церемония в памет на баща й Зайнаб Солеймани каза, че "семействата на американските войници в Близкия изток ще прекарват дните си, очаквайки смъртта на своите деца".

Говорейки пред огромното множество, събрало се в иранската столица, тя заяви, че САЩ и неговият съюзник Израел ги очакват "черни дни" заради убийството на баща й, предаде Ройтерс.

"Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми", каза тя, обръщайки се към американския президент.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей бе начело на днешната траурна молитва в Техеран в памет на убития ирански генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар в Ирак, предаде Ройтерс.

Вижте снимки >>

На траурната церемония бяха изложени и ковчезите на лидера на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис и още четирима иранци, убити едновременно с тях - "мъченици на съпротивата", както ги нарече държавната телевизия, излъчвала пряко поклонението.

По време на молитвата Хаменей силно се разчувства, правеше паузи и се просълзи

Снимка: АР/БТА

Придружен от иранския президент Хасан Рохани, председателя на парламента Али Лариджани, командващия Корпуса на гвардейците на ислямската революция генерал Хосейн Салами и шефа на съдебната власт Ебрахим Раиси, аятолах Али Хаменей произнесе молитва на арабски, след което държавниците напуснаха сградата.

По време на молитвата Хаменей силно се разчувства, правеше паузи и се просълзи.

Върховният ръководител на Иран почете паметта на генерал Солеймани

Снимка: АР/БТА

Огромно множество изпълни центъра на иранската столица, за да се поклони пред паметта на генерал Солеймани.

Огромно множество изпълни центъра на иранската столица, за да се поклони пред паметта на генерал Солеймани

Снимка: АР/БТА

Хората носеха портрети на този най-популярен в страната военачалник. В тълпата се виждаха червени знамена (символизиращи кръвта на "мъчениците"), а също така знамената на Иран, Иран и Ливан.

В тълпата се виждаха червени знамена (символизиращи кръвта на "мъчениците"), а също така знамената на Иран, Иран и Ливан

Снимка: АР/БТА

Събралите се скандираха "Смърт на Америка", "Смърт на Израел" на фона на траурни песнопения, разнасящи се от високоговорители.

Снимка: АР/БТА

С плакати на английски език иранци призоваваха да бъде отмъстено за смъртта на генерала.

Траурната церемония в памет на Солеймани в Техеран

Снимка: АР/БТА

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат страната, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни в Ирак, предадоха световните агенции.

В същото време лидерите на Германия, Франция и Великобритания призоваха Иран да се откаже от обявеното преди часове отхвърляне на ограниченията от ядреното споразумение от 2015 година за обогатяване на уран. В съвместно изявление германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън приканиха Иран да се въздържа от насилствени действия и изразиха сериозно безпокойство от отрицателната роля на Иран в региона и по-специално - на силите под ръководството на убития генерал Касем Солеймани.

Меркел, Макрон и Джонсън също така изразиха готовност за диалог с всички засегнати страни, за да се намали напрежението и да се възстанови сигурността в региона. В следващите дни френският президент има намерение да разговаря с иранския си колега Хасан Рохани, допълва агенция Ройтерс.

Лидерите на трите европейски страни освен това подчертаха ангажимента си за гарантиране на суверенитета и безопасността на Ирак и привързаността си към продължаването на борбата срещу Ислямска държава. Те призоваха Ирак да продължи да подкрепя международната коалиция в борбата й срещу терористичната групировка.

Напрежението между Вашингтон и Техеран се засилва, но още има шанс за дипломация, отбелязват световни медии.