НАТО спира мисията си в Ирак за подготовка на кадри за местната армия заради нивото на нестабилност в страната след авиоударите на САЩ. Това съобщи източник от щаб-квартирата на Алианса пред руската държавна агенция ТАСС.

По думите на изпълняващия длъжността представител на Алианса Дилан Уаит пред Франс прес мисията на НАТО продължава, но тренировъчната дейност e спряна.

Той също така потвърди, че генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг е разговарял по телефона с министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер относно "последните развития на събитията".

Мисията на НАТО в Ирак се занимава с подготовка на представители на силовите структури по искане на Багдад за спиране на връщането в страната на бойци.

Въоръжените сили на Швеция, Дания и Норвегия обявиха, че преустановяват обучението на иракските сили за сигурност в рамките на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция, предадоха ДПА и ТАСС.

Причината за решението са опасенията от нов конфликт след убийството на иранския генерал Касем Солеймани, командващ подразделението за специални операции "Ал Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. При нанесения в петък в Багдад американски ракетен удар загина и неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, заместник-командващ иракските шиитски милиции Хашд аш Шааби. Техеран обеща жестоко отмъщение за смъртта на Солеймани.

Решението за прекратяване обучението на иракските сили за сигурност беше взето от предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава". По-рано днес за него съобщи и Германия.

Шведската мисия пристигна в Близкия изток през август 2015 г. по покана на иракските власти. Шведските експерти (70 войници и офицери) провеждат инструктаж в сферите на предоставяне на медицинска помощ, отстраняване на мини, защита от химически нападения.

Датските военни са в Ирак от 2014 г. По данни на датското министерство на отбраната броят им сега е около 130 души.

Норвегия разполага със 70 войници в иракската провинция Анбар, която граничи със Сирия