Тялото на убития в Ирак при американски въздушен удар ирански военен командир Касем Солеймани, беше върнато днес в Иран, съобщи официалната информационна агенция ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Тленните останки на Солеймани бяха превозени със самолет до югозападния ирански град Ахваз.

ИРИБ публикува видеоклип със свалянето на обвития в иранското знаме ковчег на Солеймани, от самолет, под звуците на военен оркестър.

Репортаж, предаван на живо от държавната телевизия, показа как хиляди опечалени иранци, облечени в черно, преминават през Ахваз.

Солеймани беше убит в петък при удар с американски дрон, нанесен срещу конвоя на генерала на летището в Багдад.

Докато мнозина иранци участваха през последните дни в масови прояви, за да дадат израз на скръбта си от смъртта на Солеймани, смятан за втората по сила фигура след върховния духовен водач аятолах Али Хаменей, други се тревожат, че неговата смърт може да въвлече страната им във война със суперсила.

Тялото на ръководителя на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандиз, убит заедно със Солеймани, също беше транспортирано в Ахваз, съобщи ИРИБ.

Стотици палестинци в ивицата Газа се включиха в траурна церемония за Солеймани

Стотици палестинци в ивицата Газа се включиха в траурна церемония за убития при американски въздушен удар в Ирак командир на иранските Бригади Ал Кудс от Корпуса на гвардейците на иранската революция Касем Солеймани, предаде Ройтерс.

Лидери на управляващото ивицата Газа ислямистко движение Хамас и на палестинската групировка Ислямски джихад, и двете подкрепяни от Иран, се присъединиха към опечалените в палатка, издигната в чест на Солеймани в центъра на град Газа.

Знамена на САЩ и Израел бяха разстлани на земята, за да ги тъпчат посетителите на влизане, а впоследствие бяха запалени.