Европа разполага със средствата за противодействие на разпространението на новия коронавирус, открит първоначално в Китай. Това заявява пред белгийски медии проф. Херман Госенс, представител на европейската организация "Препар", която работи за пресичането на нововъзникващи епидемии с подкрепата на Европейската комисия.

По неговите думи никога досега не е бил наблюдаван толкова бърз и съгласуван отговор на появата на нова епидемична заплаха. Според Госенс голямата опасност предстои около китайската Нова година (25 януари) заради очакваното масово пътуване на китайци (виж по-долу) и възможността така вирусът да се разпространи много по-лесно. Никой не е по-добре подготвен за заплахата от ЕС, твърди ученият. Европа разполага със структурите и средствата, за да се изправи срещу възможна пандемия, добавя той.

"Препар" има ключови задачи за пресичането на пътя на новия вирус в ЕС. Засега предприетите мерки са съразмерни на слабата опасност за европейските граждани, отбелязват медиите.

Какво знаем за новия коронавирус

Новият коронавирус се появи в края на миналата година в централния китайски град Ухан и вече се разпространи в столицата Пекин, мегаполиса Шанхай и на редица други места в страната.

Коронавирусът, който причинява симптоми подобни на пневмония, е отнел живота на девет души досега. Потвърденият към момента брой на заразени е 440 души.

За около 2200 души се знае, че са влезли в контакт със заразени пациенти.

Новият коронавирус се адаптира и мутира.

Досега не е открит супер разпространител - пациент, който е предал вируса на повече от 10 души.

За поне 15 медицински работници в Ухан, които по презумпция влизат в контакт с пациенти, се знае, че са заразени.

Коронавирусът тръгна от пазар на морски дарове, на който са се извършвали незаконни сделки с диви животни.

Вирусът, известен още като 2019-nCoV, се приема като нов щам на коронавирус, неидентифициран досега при хора. Вирусът на Sars (Тежкия остър респираторен синдром), който се появи в Китай през 2003 г. и предизвика смъртта на близо 800 души, също беше коронавирус.

Китайските власти оповестиха, че вирусът може да се предава от човек на човек.

Докъде стигна коронавирусът

Първи случай на човек, заразен с новия коронавирус, бе потвърден в Хонконг. Потвърден е случай и в другия китайски специален административен район - Макао - 52-годишна жена, туристка от Ухан - централния китайски град,

Властите в двата китайски специални административни района затегнаха мерките с цел предотвратяване на разпространението на заразата.

Служителите на казината в Макао - световен хазартен център - бяха задължени да носят маска на лицето. На различни места в бившата португалска колония, включително на входовете на казината, са инсталирани скенери за измерване на телесната температура.

Вече са регистрирани случаи и в чужбина - в Южна Корея, Япония, Тайван, Тайланд и Съединените щати. В Тайланд бяха потвърдени общо четири случая, след като тази седмица двама души са дали положителен тест.

Редица страни засилиха граничните проверки, за да не допуснат разпространението на вируса.

Летище "Хийтроу" в Лондон ще обособи отделни зони за пътниците, пристигащи от региони, където се е разпространила заразата, съобщи британският министър на транспорта Грант Шапс.

В Сингапур от днес всички пътници, които пристигат с полети от Китай, преминават преглед. Глобалният транспортен център вече започна по-рано този месец да проверява пасажерите, идващи от Ухан.

Русия междувременно съобщи, че също е засилила контрола по своите граници. Вестник "Известия" съобщи преди дни, че до месец ще бъде готов за приложение експресен тест за определяне на коронавируса 2019-nCoV. Лабораторната диагностика трябва да се проведе през следващите две седмици, писа изданието като се позова на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Новият коронавирус не представлява специален риск за Турция, заяви днес министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа. Той посочи, че турските власти ще поставят под карантина заразени пациенти от Китай, ако такива пристигнат в Турция. Страната е подготвила термални камери и други превантивни мерки срещу разпространението на вируса. "Световната здравна организация не препоръчва термални камери за Турция, но ние все пак взехме превантивни мерки, в т.ч. термални камери", отбеляза министърът.

Новото турско летище "Истанбул" е голям международен център, който обслужва над 50 милиона пътници годишно, а националният авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" извършва ежедневно полети до дестинации в Китай като Пекин, Шанхай и Гуанчжоу.

Първият случай в САЩ бе потвърден във вторник. Президентът Доналд Тръмп заяви, че ситуацията е "напълно под контрол" и че той се доверява на информацията, предоставяна от китайските власти.

Какво става в Китай

Китайските власти призоваха хората да спрат да пътуват в и извън вирусното огнище - Ухан. На живеещите в града с население 8,9 милиона души беше препоръчано да избягват струпванията на хора и да минимизират участието си в публични събития.

"Не ходете в Ухан. А вие в Ухан, моля, не напускайте града", заяви заместник-министърът на Националната здравна комисия Ли Бин в един от първите си публични брифинги от началото на епидемията.

Властите признаха, че страната сега е в "най-критичния етап" на превенция и контрол.

Ще има ли скоро ваксина

Президентът Доналд Тръмп обяви днес, че САЩ са задействали план, който да възпре разпространението на коронавируса. В кулоарите на Световния икономически форум Тръмп каза, че планът действа добре и похвали федералния Център за контрол и превенция на заболяванията.

Националният здравен институт на САЩ е започнал разработването на ваксина срещу пневмонията от нов тип, която беше регистрирана в края на миналата година в китайския град Ухан. Клиничните изследвания на новия препарат ще отнемат няколко месеца, а само след една година той може и да бъде внедрен. Над разработката на ваксината се трудят и учени от Тексас, Ню Йорк и Китай.

Русия също разработва ваксина срещу разпространяващия се в Китай коронавирус. "Разработването на ваксина е в ход. Всеки път, когато имаме мутация (на вируса), започваме незабавно да разработваме ваксина", каза директорът на руската служба за защита на правата на потребителите "Роспотребнадзор" Ана Попова. Елена Ежлова, ръководител на управлението за епидемиологичен контрол на службата обаче уточни, че създаването на ваксина е продължителен и сложен процес.

Най-голямата човешка миграция

Cи Ен Ен прогнозира наскоро, че за най-дългия и най-важен празник в китайския календар - Китайската нова година, се очакват около 3 млрд. пътувания. Националният празник е два дни, но празненствата продължават до 15 дни след първия ден на празничния период - тази година на 25 януари.

Периодът е смятан за най-голямата човешка миграция на планетата.