Китай обяви трети смъртен случай и близо 140 нови случая на зараза с мистериозния нов вирус, аналогичен на Тежкия остър респираторен синдром, който подхранва опасенията няколко дни преди големите пътувания за лунната Нова година, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

С това броят на регистрираните случаи на заболяването (коронавирус 2019-nCoV) достига 201, като 170 пациенти все още са в болницата. Девет от тях са в критично състояние, по данни на здравните власти в град Ухан, в Централен Китай, където се появи вирусът.

136 нови случая бяха открити през уикенда, включително два случая в Пекин и един в провинция Гуандун. И тримата заболели са посетили наскоро Ухан.

Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) отне живота на 650 души в Китай и Хонконг през 2002 и 2003 г, припомня АФП.

Какво е заболяването

Всички случаи на заболяването със съмнение за нова пневмония са били подложени на лабораторни изследвания. В резултат на това патогени на респираторни заболявания като грип, птичи грип, тежък остър респираторен синдром (SARS, известен също като атипична пневмония) и близкоизточен респираторен синдром (MERS) бяха изключени от списъка на възможните патогени.

Може ли да бъде поставена инфекцията под контрол

Здравните власти в Китай заявиха вчера, че епидемията от новата разновидност на коронавирус може да бъде поставена под контрол, предаде Ройтерс.

Това бе първото официално изявление на Националната здравна комисия в страната, след като в края на декември бе съобщено за разпространението на вируса.

Пътят на предаване на заразата още не е проучен докрай, и още не е известен източникът на вируса, казаха от ведомството. Руски учен обаче твърди, че прилепи са преносители на този коронавирус (виж по-долу).

В съобщението си китайската комисия добавя, че ще засили наблюденията си в дните около честването на Новата година по лунния календар следващата седмица (от 24 до 30 януари). По традиция голям брой китайци пътуват из страната, за да отбележат празника с роднини и приятели.

Китайското правителство започва да активизира общонационални мерки за контрол в опит да предотврати разпространението на новия коронавирус, допълва ТАСС.

Според изявлението на Националната здравна комисия властите възнамеряват да организират специално патриотично движение в здравеопазването. Паралелно китайски експерти ще търсят първоизточника на вируса, проследявайки мутациите му.

В периода на почивните дни около новогодишните празници медицинските учреждения ще работят в извънреден режим с постоянни дежурства.

В Русия взимат сериозни мерки

Експресен тест за определяне на коронавируса 2019-nCoV може да бъде създаден в Русия в рамките на месец. Лабораторната диагностика трябва да се проведе през следващите две седмици, пише днес руският вестник "Известия", позовавайки се на Центъра за стратегическо планиране на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

"Започнахме да работим върху създаването на реагенти на 14 януари, веднага след поставянето на генома на новия пневмоничен вирус в международната база данни на NCBI", каза Герман Шипулин, заместник-директор на центъра, пред "Известия", цитиран от ТАСС. "До края на януари ще имаме прототип на лабораторната методика за диагностициране на вируса 2019-nCoV."

Според публикацията експресният тест ще изисква около 15-20 минути, за да се диагностицира вируса. Тестът може да се приложи на руски летища, където пристигащите от Китай вече се проверяват с помощта на термични устройства за идентифициране на хора с повишена телесна температура. Тази мярка обаче не позволява да се открият онези, чието заболяване е в инкубационен период. Шипулин каза още, че полученият комплект реагенти е неподходящ за масов скрининг на пътниците: тестването ще отнеме часове и подобна мярка ще усложни работата на летищата, но ще позволи бързо да се изясни диагнозата на тези, които са се разболели след пътуване до Китай.

Възможно ли е масово разпространение на вируса

"Ако човек е болен, можем точно да кажем дали симптомите са причинени от коронавирус. Освен това реактивите ще ви позволят да изследвате хората, които са били в контакт с пациента. Това ще ви попречи да държите стотици хора в карантина, както се случва в Китай, където повече от 700 души са принудени да чакат в болниците, ако те ще проявят опасни симптоми ", обясни Шипулин пред" Известия ".

Според експерта, "вирусът все още е далеч от "човешките" вируси, които циркулират навсякъде", тъй като прилепите са основният му резервоар в природата. "Тези животни имат огромен брой коронавируси, но е необходим близък контакт, за да може един от тях да влезе в човешката популация. В Китай прилепите се използват като хранителен продукт. Така че някой трябва да ги хване, а при улов може да се вдиша прах в пещерите. Понякога имаме прилепи на таванските помещения на селските къщи. Има риск, но за да се разпространи болестта, вирусът трябва да се адаптира към човешката популация", добави Шипулин.