Русия обяви днес в граничещата с Украйна руска Белгородска област, станала обект на въоръжено нахлуване на "диверсанти", "режим на антитерористична операция", съобщи днес губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Франс прес и БТА.

Този режим, който се въвежда с решение на Федералната служба за сигурност (ФСС), дава специални правомощия на правоохранителните органи и въоръжените сили, се казва в прессъобщение, разпространено от губернатора.

При действието на този режим става възможно евакуирането на цивилните от съответните зони, засиления контрол на телекомуникациите, улесняват се действията на "антитерористичните" сили или дори се въвеждат засилени проверки на самоличността и превозните средства.

"Завършваме масовата евакуация ... Голяма част от населението е напуснало съответната територия, помагаме с наши транспортни средства на тези, които нямат собствени", каза губернаторът Вячеслав Гладков в Телеграм, като добави, че се надява "руските войници скоро да изпълнят мисията си и да неутрализират врага".

Властите "призовавават гражданите да бъдат бдителни, да спазват разпорежданията на представителите на правоохранителните органи и да не пречат на действията на правоохранителните органи", се посочва в прессъобщението.

Този "антитерористичен" режим с години действаше в руски Кавказ, особено в Чечения, където Русия се бореше с движението за независимост, което по-късно се превърна във въоръжена джихадистка сила.

За първият път руски регион е поставен под действието на този режим заради руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г., посочва АФП.

Украйна отрече да е организирала въоръженото нахлуване в Белгородска област.

Отговорност за операцията беше в изявление в канал в приложението Телеграм, представящ се за принадлежащ на "Легиона за освобождение на Русия" - група руски бойци, воюващи на украинска страна, които вече са поемали отговорност за предишни нахлувания в същия руски регион.