Полицията, която разследва изчезването на британското момиченце Мадлин Маккан, се готви да претърси водохранилище и района около него в Португалия, предадоха Пи Ей мидиа и ДПА, като се позоваха на няколко източника.

Районът близо до водохранилището Барагем де Араде, на около 50 километра от Прая да Луш, където през 2007 г. изчезна Мадлин, е отцепен, тъй като полицията се готви да започне търсене утре, съобщи португалският новинарски сайт "Сик".

Полицията заяви, че основният заподозрян в изчезването на момичето - обвиненият в сексуално насилие Кристиан Брюкнер, е прекарал известно време в местността между 2000 г. и 2017 г.

Следователите вярват, че 45-годишният мъж е убил Мадлин, която през 2007 г. беше на три години, след като я отвлякъл от ваканционното жилище на родителите ѝ. Брюкнер, който многократно отрече каквато и да е връзка с изчезването на момичето, е заподозрян в убийството по случая от португалски длъжностни лица през юни 2020 г. Той има повдигнати обвинения в Германия за няколко отделни случая на сексуално насилие, които се предполага, че са извършени в Португалия по това време.

Португалски и британски полицаи ще присъстват по време на претърсването, но то ще се извършва от германски следователи и полицаи. Германските власти не са коментирали въпроса, но е известно, че утре сутринта ще има изявление за медиите, свързано с претърсването. Този следобед започнаха да се разпространяват кадри на португалски длъжностни лица, които обхождат терена около водохранилището и заграждат района с полицейски ленти.

Местността не се претърсва за първи път. През 2008 г. португалският адвокат Маркуш Арагау Корея плати на обучени гмуркачи, които да проверят водохранилището, след като заяви, че е бил уведомен от престъпни лица, че тялото на Мадлин е там.

Най-скорошното претърсване в Португалия, свързано с изчезването на Маделин, бе през 2014 г., когато британската полиция получи разрешение да проучи гористата местност около мястото, където тя изчезнала.

Снимка: БТА/АР

По-рано този месец родителите на Мадлин - Кейт и Гери, направиха кратко изявление на уебсайта си за кампанията по намиране на Мадлин, за да отбележат 16-а годишнина от изчезването ѝ. "Днес се навършват 16 години от отвличането на Мадлин. Все още я няма... и все още много ни липсва. Трудно е да намерим думи, с които да опишем как се чувстваме. Полицейското разследване продължава и очакваме пробив", казаха те.