"Нашата военна подкрепа за Украйна трябва да продължи и да се разшири", заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседанието на европейските външни министри в Брюксел.

"Необходими са повече системи за противовъздушна отбрана. Всеки ден закъснение се измерва в загуба на човешки живот. Призовавам всички страни да ускорят доставките и да участват в съвместните поръчки на боеприпаси", добави той. Борел изрази увереност, че ще бъде възможно отпадането на съпротивата на Унгария срещу изплащането на следващите суми от общите средства на държавите от ЕС, покриващи част от разходите за военната помощ за Киев.

"Отбраната на Украйна не зависи само от украинските войници, а и от скоростта на снабдяване с оръжие и боеприпаси. Всички искат войната да свърши, а единственият, който желае тя да продължи, е (руският президент Владимир) Путин. Никой не иска мир повече от Украйна, затова подкрепяме предложението на президента Володимир Зеленски за справедлив мир. Никой, който наистина цели постигането на мир, не може да поставя на равна основа нападателя и жертвата. Това е послание към всички ръководители по света, които искат мир, но продължават да поставят знак на равенство между нападащия и нападнатия, това не би бил честен и справедлив мир, който да защити правата на украинците", обобщи Борел.

Той добави, че на днешната среща е била обсъдена необходимостта от пресичане на възможностите за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС на Русия, съобщи БТА. Борел поясни, че ЕС е намалил след началото на войната износа на автомобили за Русия с 80 на сто, но същевременно износът към съседни на Русия страни се е повишил три пъти. По неговите думи ЕС не очаква от Индия да не внася руски петрол, но изрази задоволство, че с този внос Индия получава евтина суровина, а Русия се лишава от част от приходите от продажбата заради наложения от ЕС таван на цената на петрола.

По повод срещата с външните министри от страните от Западните Балкани днес Борел отново призова за пълно прилагане на европейската политика. "Приветствахме онези, които изцяло прилагат решенията на ЕС в областта на външната политика по санкциите, а на останалите заявихме, особено на Сърбия, че поддържането на тесни връзки с Русия не съответства на процеса на присъединяване към ЕС и е в разрез с националните интереси", поясни той. По неговите думи Русия цели да отклони държавите от региона от европейския път.

Борел съобщи, че днес европейските външни министри са приели нови санкции срещу Иран. Министрите са обсъдили също обстановката в Беларус. По думите на Борел може съвсем скоро да се очаква ЕС да въведе санкции за опитите за намеса в Молдова.