Трима маскирани членове на хонконгското продемократично движение дадоха необичайна пресконференция, за да не оставят монопола над информацията на градските власти, които Франс прес нарича "пропекински".

Джери Чан, Линъс Ким и Мери Цанг, облечени в емблематичните дрехи на участниците в протестите, черни тениски и жълти работнически каски, поеха днес инициативата да се изправят пред медиите, носейки маски. Това е първият случай, в който членове на протестиращите участват в толкова официална пресконференция.

По-рано днес Китай отправи остро предупреждение към протестиращите в Хонконг, като заяви, че опитите им "да си играят с огън ще имат само обратен ефект", предаде Би Би Си.

Мегаполисът, който сега е административен регион на Китай със специален статут, преживява най-тежката си политическа криза от десетилетия. Градът е обхванат от протести от близо два месеца, често белязани от сблъсъци между малки радикални групи и силите за борба с безредиците. Но поради опасенията от съдебно преследване движението няма ясно определен лидер и членовете му се организират в социалните мрежи.

Един от тримата маскирани на пресконференцията заяви, че целта им е да противодействат на правителствения монопол върху обсъждането на тази тема. Той увери, че никой от тях не говори от името на политическо движение или партия, а "от народа, за народа".

"Призоваваме правителството да върне властта на народа и да отговори на исканията на хонконгските граждани", казаха те, прочитайки декларации на английски и на кантонския диалект на китайския.

Тежките сблъсъци не стихват

Пресконференцията се проведе ден след едни от най-тежките сблъсъци от началото на протестите, което доведе до обща стачка и много шествия, при някои от които се стигаше до сблъсъци с полицията.

При вчерашните протести са били арестувани 148 души, съобщи говорител на хонконгската полиция.

Вчера главният администратор на Хонконг Кари Лам обвини протестиращите, че нарушават реда в града, тласкат го към ръба на опасна ситуация и се стремят да създадат хаос. Тя обеща, че властите ще проявят твърдост, за да опазят реда и закона и да възстановят доверието.

"Правителството вероятно се чувства притеснено от вълнението на населението, но то избра да не поема отговорността си", заяви в отговор един от маскираните участници в пресконференцията. "Подобно поведение трябва да бъде осъдено".

Тримата порицаха и насилието, използвано от силите на реда. Според тях то говори за "пълна загуба на самодисциплина" и "некомпетентност".

"Стремежът към демокрация, свобода и равенство е неотменимо право на всички граждани. Призоваваме правителството да не премахва това право", добавиха те.

Протестиращите искат оставката на Лам, окончателно изоставяне на спорния проектозакон за екстрадицията, всеобщо избирателно право, амнистия за демонстрантите и разследване на действията на полицията, припомня АФП.

Предупреждението на Пекин

Радикалните демонстранти в Хонконг го тласкат към пропастта, каза днес говорител на китайската служба по въпросите на специалния административен район и предупреди, че наказването на тези, които стоят зад протестите, е "само въпрос на време", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорителят на Службата по въпросите на Хонконг и Макао на китайското правителство Ян Гуанг заяви на брифинг в Пекин, че организаторите на протестите не трябва да правят погрешна преценка за ситуацията и да бъркат сдържаността на Пекин със слабост.

Ян Гуанг - говорител на Службата по въпросите на Хонконг и Макао на китайското правителство, предупреждава гражданите на Хонконг

Снимка: AP/БТА

Той предупреди протестиращите да не подценяват твърдата решителност на централното правителство.

Говорителят призова хонконгските жители да се обърнат против демонстрантите, като откажат да приемат техните агитационни материали и се противопоставят на нарушаването на нормалната работа на обществения транспорт. Според него антикитайските сили са "главните организатори зад кулисите", провокиращи насилието в Хонконг.

Попитан за възможността за използване на китайски войски в обхванатия от протести Хонконг, говорителят каза, че Китай има силна армия, която ще защити всяка част от територията на страната.

По негово мнение хонконгските власти са способни да овладеят ситуацията в района.

Изявлението му, изглежда, показва, че китайското правителство ще възприеме твърд подход срещу протестиращите и не възнамерява да води диалог за техните искания за политически реформи, отбелязва Асошиейтед прес.

Хонконг принадлежи на Китай, заяви комисарят на китайското външно министерство в района и предупреди, че Пекин ще отговори решително на всякакви действия, които вредят на суверенитета на страната.

Докога ще търпи непоколебимият Си

Едновременно с ескалацията на демонстрациите в Хонконг ескалира и недоволството на Китай, пише Саймън Тисдал в британския вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

Протестното движение поражда риск от подкопаване на контрола на Китай върху бившата британска колония и на контрола на президента Си Цзинпин върху Китай, отбелязва Тисдал.

Още колко време ще мине, докато непоколебимият китайски лидер, свикнал да постига това, което иска, и който не се колебае да използва сила, изгуби търпение? Още колко време ще могат да бъдат сдържани разгневените генерали на китайската армия, пита британският журналист.

Тези въпроси са изключително важни, защото борбата за бъдещето на Хонконг има сериозни международни последици - символични, политически и практически. Отнемането на свободите на Хонконг би било безрадостен триумф на засилващите се сили на световния авторитаризъм. Икономическото въздействие върху и без това неустойчивите глобални пазари и търговия, в които Хонконг има централна роля, може да е доста негативно. Ще бъдат повдигнати и фундаменталните въпроси за могъществото на Си Цзинпин и за посоката на развитие на Китай, прогнозира Тисдал.

Изглежда ясно, че Си няма да прибегне до сила, освен ако не остане с впечатлението, че няма избор. Той знае, че подобни действия окончателно ще опровергаят твърденията на Китайската комунистическа партия за "мирния възход" на Китай. Си знае, че ще се стигне до изключително неблагоприятни последици в чужбина, като критиките ще бъдат далеч по-сериозни от тези срещу политиката на Пекин по отношение на уйгурите в района Синцзян, пише британският журналист.