Хонконг е в шок след нощта на насилие в неделя, през която десетки маскирани мъже нахлуха в гара Юен Лонг. Те нападнаха протестиращи и минувачи в района на гарата. Подозира се, че облечените в бели ризи нападатели са гангстери на триадите, съобщи Би Би Си (BBC).

За първи път се наблюдава такъв вид насилие срещу продължаващите демонстрации против закона за екстрадицията.

Няколко законодатели поставиха въпроса защо полицията е пристигнала толкова късно на местопрестъплението.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха десетки мъже, които атакуват хора с дървени и метални пръти.

Четиридесет и пет души бяха ранени, а един човек в критично състояние.

Управляващата Хонконг Кари Лам определи пред журналисти атаките като "шокиращи". Тя също така осъди поведението на протестиращите, които по-рано надраскаха с графити основното представителство на Пекин в града.

Какво се случи?

Протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ и гумени куршуми по време на митинг в центъра на Хонконг, предшестващ атаката в гарата.

Маскираните мъже щурмуваха гарата около 22:30 часа местно време. Местните медии съобщиха, че нападателите избирателно са се насочили към хора, облечени в черно - цвета, който повечето протестиращи носят.

Неделя, 21 юли 2019 г., изображение, взето от видеоклип, показва сблъсък между маскирани нападатели и протестиращи в железопътната гара Юен Лонг в Хонконг

Снимка: AP/БТА

В свое изявление правителството заяви: "Това е абсолютно неприемливо за Хонконг като общество, което спазва върховенството на закона. Правителството на специалния административен район категорично осъжда всяко насилие и сериозно ще предприеме действия за правоприлагане".

Журналистът Гуинет Хо е бил нападнат, докато е предавал на живо за уебсайта "Стенд нюз" (Stand News). В момента е в болница.

Кои са нападателите?

Не е известно кой е организирал атаката.

Депутатът от опозицията Лам Чеук-тинг предположи, че нападателите имат връзка с организираните престъпни синдикати.

Разрешава ли сега Хонконг на триадите да правят това, което си искат, да бият хора по улиците с оръжия? - попита той репортерите.

Нападателите използват дървени и метални пръти при атаката

Снимка: AP/БТА

Друг опозиционен депутат - Рей Чан, поиска отговор от полицията: "Хонконг има едно от най-високото съотношения на полицаи към общото население в света ... Къде са (те?)".

Видеозапис показа как  пропекинският депутат Джуниус Хо се ръкува с мъже в бяло и им дава сигнал. Във Фейсбук той отрече връзка с мъжете и каза, че просто отговарил на поздравите им, когато го разпознали на улицата.

Днес полицията заяви, че не е извършвала никакви арести, но все още провежда разследвания.

Какво доведе до протестите и нападението в гарата

В Хонконг от седмици се провеждат масови протести първоначално против закона за екстрадиция, който местното правителство отлага.

В последните дни обаче протестиращите поставят по-широки искания за демократични реформи заради опасенията, че  свободите се подкопават.

В неделя протестиращите надраскаха офиса на централното правителство на Китай. Един от лозунгите на графитите гласи: "Ти ни научи, че мирните походи са безполезни."