Китайското централно правителство потвърди подкрепата си за лидерката на Хонконг Кари Лам, както и за полицията на мегаполиса и призова жителите на Хонконг да се противопоставят на насилието. Призивът беше отправен на пресконференция в Пекин от говорителя на Службата по въпросите на Хонконг и Макао към Държавния съвет на Китай след уикенда на протести в мегаполиса, прераснали в насилие, предаде Ройтерс.

През последните два месеца Хонконг беше обхванат от продемократични протести срещу ц който ще улесни есктрадицията в Китай на заподозрени.

На пресконференцията говорителят на пекинското ведомство Ян Гуан осъди последните антиправителствени протести в Хонконг и ги определи като "ужасяващи инциденти", причинили "сериозна вреда на върховенството на закона", цитира част от изявлението Би Би Си.

Говорителят добави, че изразяването на недоволство и протестите на жителите на Хонконг са приемливи във форми, които не нарушават законите и общоприетите норми на поведение, предаде ТАСС.

"Централното правителство на Китай поддържа действията на хонконгската полиция и компетентните органи в съответствие със законите срещу нарушенията и проявите на насилие. Виновните в такива нарушения и прояви на насилие са длъжни да понесат отговорност", каза говорителят и призова властите на Хонконг да възстановят реда.

Той предупреди, че безпорядъкът в Хонконг се отразява негативно на хонконгската икономика и финансовия сектор, допълва ТАСС.

Китай осъди последните антиправителствени протести в Хонконг като "ужасяващи инциденти", които са причинили "сериозна вреда на върховенството на закона".

Говорителят каза още, че властите на Хонконг и хонконгското общество трябва да намерят по-ефективни начини за подпомагане на младите хора да се справят с пораждащите безпокойство проблеми, като жилищната политика, заетостта и др.

Представителят на ведомството разкритикува опитите на някои "безотговорни фигури" да създадат смут в Хонконг и да възпрат развитието на Китай и каза, че тези опити ще се провалят, предаде Ройтерс.

Същевременно Американската търговска камара призова властите на Хонконг да отговорят на гнева на част от местното население, предаде Франс прес.

"Хонконгското правителство трябва да предприеме незабавни и осезаеми действия за справяне с причините, в които се коренят неотдавнашните протести и да възстанови доверието в статута на града като главен финансов и бизнес център в Азия", се казва в изявление на Търговската камара. Председателката й Тара Джоузеф допълва, че администрацията на хонконгската лидерка Кари Лам трябва "да прояви лидерство, за да отговори на очакванията на хонконгците и да бъде на висотата на международната репутация на града по отношение на ефикасното управление".