Законопроектът за екстрадицията, който разпали най-голямата политическа криза в Хонконг от десетилетия, е "мъртъв", заяви главният администратор на територията Кари Лам, цитирана от Ройтерс.

Лам също така призна, че работата по документа е била "пълен провал".

Законопроектът, който щеше да позволи екстрадицията на хора от Хонконг за процеси в континентален Китай, разпали огромни протести, които често преминаваха в насилие и хвърлиха в хаос бившата британска колония.

В средата на миналия месец Лам отговори на протестната вълна като замрази процедурата по приемането на разпоредбите. Това обаче не успокои критиците, които продължиха да демонстрират срещу законопроекта и да искат оставката на Лам.

Хонконг бе върнат от Великобритания на Китай през 1997 година.

Въпреки че днес увери, че законопроектът е "мъртъв", Кари Лам още веднъж отказа да спомене, че текстът чисто и просто ще бъде оттеглен, отбелязва Франс прес. Това породи реакция на лидерите на протестиращите.

"Кари Лам казва, че проектът е мъртъв. Това е нова смешна лъжа, целяща да заблуди народа на Хонконг и чуждите медии, защото текстът си остава в парламента до следващия юли", каза в Туитър Джошуа Уон, едно от лицата на големите продемократични протести от есента на 2014 г., който неотдавна излезе от затвора.

Гражданският фронт за човешки права - структурата в основата на поредните масови протести в Хонконг, но не и зад сблъсъците с полицията, обяви, че ще има нови демонстрации. Протестиращите искат оставката на Лам и отправят призиви за независимо разследване на предполагаемо полицейско насилие по време на демонстрациите. Според анализатора Диксън Син нищо в думите на Лам не от такова естество, че да намали напрежението.

Срещу проектозакона за екстрадициите се обявиха различни обществени сегменти - адвокати, влиятелни юридически организации, големи компании, търговски палати, църкви. Оспорващите текста още вчера обявиха, че ще продължат борбата. Те планират нови протестни акции. Сред тях са колективно изтегляне на пари от Банк ъв Чайна -една от четирите обществени китайски банки. По този начин ще бъде подложена на изпитание устойчивостта на банката.

Пекин положи много усилия, за да подкрепи Кари Лам в полемиката. През уикенда посланикът на Китай в Лондон например заяви, че проектозаконът за екстрадициите е нужен, за да запълни юридически вакуум. Това подхрани опасенията, че Пекин може да поиска той да бъде прокаран в парламента на Хонконг.

Но не става дума само за проектозакона, а за спасяване на "душата" на Хонконг, казват анализатори. Територията се радва на невиждани за континентален Китай свободи на теория до 2047 г. Принципът "една страна, две системи" предвижда по-специално свобода на словото и независимост на съдебната система. Но Пекин е обвиняван, че се опитва да отхвърли това споразумение, преди то да е изтекло.

В последните години съзнанието на жителите на Хонконг беше белязано от изчезването на издатели дисиденти, които се появиха в арест в континентален Китай, от анулирането на избора на депутати от опозицията, от експулсирането на чужд журналист, от присъди наложени на лидерите на продемократичното движение. Пекин освен това отказва да позволи избор на хонконгския лидер чрез преки избори.