Демонстранти срещу пропекинското правителство нахлуха в сградата на местния парламент - Законодателния съвет, в полуавтономната територия Хонконг тази вечер и развяха знамето от епохата на британския колониализъм.

Флагът с британските цветове беше развят от трибуната на местния парламент - . Акцията бе проведена деня, в който се чества годишнината от връщането на Хонконг от Великобритания на Китай - 1 юли 1997 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

По-късно полицията си върна контрола върху сградата, след като използва сълзотворен газ, за да принуди демонстрантите да напуснат. Преди това властите отправиха ултиматум, който протестиращите не изпълниха. Законодателният съвет издаде разпореждане протестиращите да напуснат незабавно, но не уточни какво ще се случи, ако не го направят.

Междувременно Европейският съюз призова за избягване на насилието и за започване на диалог в Хонконг след щурмуването на парламента от демонстранти, предаде Франс прес.

"Действията на малка група хора не са показателни за преобладаващата част от демонстрантите, които бяха мирни", заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Протестът

Десетки протестиращи нахлуха в сградата като счупиха блиндирани стъкла след неколкочасова обсада.

Зданието беше щурмувано от маскирани протестиращи с каски. Групичка, съставена главно от студенти, използва метална количка, пръти и части от скеле, за да разбие укрепените стъклени врати, който накрая поддадоха.

Демонстрантите скандираха лозунги, изписаха графити, унищожиха снимки на известни политици и седнаха на банките на законодателите в израз на предизвикателство към Китай заради излязло от контрол негодувание от законопроект за екстрадицията, предаде Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Някои носеха пътни знаци, други бяха нагънали метални листове и бяха взели части от скеле, а около сградата в центъра на финансовия квартал се бяха стекли хиляди хора.

Правителството призова за незабавен край на насилието и каза, че е спряло всякаква работа по законопроекта за екстрадиция, който автоматично ще бъде отменен през юли догодина. То осъди тази вечер "крайното насилие", използвано от протестиращите, за да влязат в сградата на парламента, предаде АФП.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Секретариатът на парламента излезе с изявление, с което всякаква делова дейност през утрешния ден се отменя. Канцелариите на централното правителство съобщиха, че утре ще бъдат затворени "поради съображения за сигурност".

Някои демонстранти отстраниха железни решетки, които обезопасяваха части от сградата на парламента.

На транспаранти, поставени на надлези в района на протеста, се четеше "Освободете Хонконг".

Демонстранти, омотани във фолио, за да предпазят кожата си от сълзотворен газ, още веднъж парализираха части от азиатския финансов център и окупираха пътища, които преди това бяха блокирали с метални бариери.

Подкрепяната от Пекин ръководителка на регионалната власт Кари Лам отказва да подаде оставка в тази безпрецедентна реакция срещу правителството. Това е най-голямото народно предизвикателство за китайския президент Си Цзинпин от идването му на власт през 2012 г.

"Липсата на чуваемост, която наблюдавам у правителството този път, въпреки протестите, е наистина тревожна. Пълното незачитане на волята на хората е това, което ме тревожи", каза британски адвокат, който работи в Хонконг от 30 години. - "Ако този законопроект не бъде изоставен, няма да имам друг избор, освен да напусна Хонконг".