Над 16 500 човека са били евакуирани или са напуснали жилищата си в близост до склада за боеприпаси в сибирския Красноярски край, където вчера имаше пожар във военен склад, последван от експлозии, предаде ТАСС.

Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщи, че за хората от девет населени места и един оздравителен лагер са създадени 30 пункта за временно настаняване в други населени места. Осигурено е оказването на медицинска и психологическа помощ.

Експлозиите от боеприпасите в склада в района на град Ачинск започнаха вчера и спряха едва тази сутрин. В населените места в радиус до 20 км бе обявена евакуация, а в Ачинск бе въведено извънредно положение.

Снимка: АР/БТА

Източник от аварийните служби съобщиха за един загинал войник, но това бе отречено от министерството на отбраната. Губернаторът на Красноярския край съобщи за един изчезнал безследно, а според медици 20 души са ранени.

"Мащабно унищожение поради експлозиите на боеприпаси във военния арсенал близо до град Ачинск в Красноярската територия е избегнато", каза губернаторът Александър Ус пред репортери във вторник.

"За щастие успяхме да избегнем мащабни разрушения. Селото (Каменка, най-близкото населено място до арсенала - б.р. ) е в нормално състояние. По предварителни данни има три изгорени дървени сгради. По останалите къщи има избити стъкла и врати ... Но представата, че Каменка е заличена от лицето на земята, изобщо не съответства на това, което се случва там ", каза Ус, цитиран от ТАСС.

По думите му в момента периметърът на арсенала пуши. "Броят на взривовете вече е минимален, но това не означава, че динамиката [няма да се промени].... Това не е дървен склад за зеленчуци, това е много голям обект. Но когато летяхме с хеликоптер по периметъра, нямаше усещане за голяма заплаха",  добави губернаторът.

Ус допълни, че планират да привлекат военни самолети, роботи и друга специална техника за гасене на пожара. Освен това в Ачинск ще бъде изпратена специална единица сапьори - около 70 души.

Ръководителят на региона каза още, че представители на местните власти и правоприлагащите органи ще започнат да оценяват щетите от експлозиите веднага след премахването на ограниченията за достъп до опасни зони.

"Естествено, веднага щом забраната за достъп до тази зона бъде премахната, служителите на реда и местните власти ще отидат заедно със сапьори, за да преценят щетите на всяка сграда, ако има такива", заяви Александър Ус.