Със същото обвинение се сдоби и бившият министър на транспорта Миле Янакиевски, предаде БГНЕС.

Прокурорката Фатима Фетаи съобщи, че разследването се отнася за случая от 2013 г., когато Груевски е подтиквал към насилие срещу кмета на община „Център“ в Скопие Андрей Жерновски.

Самата Фетаи не спомена имената на обвиняемите, но уточни, че обвинението се базира на подслушваните разговори между „двама висши функционери" и директно препрати към един от разпространените разговори.

Сред обвиняемите има и ръководни лица от Пето управление на Службата за сигурност, която пряко отговаря за подслушването. По това обвинение законът предвижда затвор до пет години.

Припомняме, че лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев разпространи десетки подслушвани разговори на управляващите, станали по известни като „бомби“.

Никола Груевски директно обвини Заев в обслужване на чужди служби и интереси и в опит да бъде свалено по незаконен начин правителството.

Четирите парламентарни партии постигнаха миналата година споразумение за създаване на специална прокуратура, която да разследва подслушваните разговори и закононарушения в страната.

На 11 декември тази година в Република Македония трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.