Кризата в Македония може да се проточи с години и да бъде използвана от някои политици за разпалване на етнически конфликт, заяви за Ройтерс Али Ахмети, лидер на най-голямата партия на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция, цитирано от БТА.

Президентът Георге Иванов отказа да даде мандат за формиране на правителство на коалиция на социалдемократите и партиите на етническите албанци след изборите през декември заради нейното обещание за по-широка официална употреба на албанския език, възприемано като чуждестранна намеса във вътрешните работи на страната.

Коалиционното споразумение на социалдемократи и албанци доведе до улични протести в няколко големи града на страната, на които националисти маршируваха с развети македонски знамена.

"Това е политическа криза и тя трябва да бъде решена с политически средства и да не бъде превръщана в междуетнически проблем в полза на някои политически партии", заяви Ахмети.

Той подчерта, че застоят може да продължи 4 години, до следващите редовни парламентарни избори.

В македонската конституция не е посочено ясно какво следва, ако президентът откаже да даде мандат за съставяне на правителство на някоя партия, нито са посочени срокове за съставяне на кабинета.

ДСИ на Ахмети беше ключова партия за формиране на парламентарно мнозинство след изборите на 11 декември, след като нито една от двете най-големи партии в страната - ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) - не спечели достатъчно гласове за самостоятелно правителство.

ДСИ беше коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ в продължение на 8 години (от 2008 до 2016 г.), но сега обяви, че ще подкрепи СДСМ на Зоран Заев.

Ахмети, бивш командир на албанските сили по време на етническия конфликт, каза, че коалиционното споразумение предвижда албанският език да се използва в държавните институции и на банкнотите.

Освен това партиите са се споразумели председателят на парламента да бъде албанец - за пръв път, откакто Македония се отдели от Югославия през 1991 г.

Отношенията на македонците с албанското малцинство, съставляващо една трета от населението, винаги са били проблематични.

Етническият конфликт, довел страната на ръба на гражданска война, бе прекратен през 2001 г. със съдействието на ЕС и западната дипломация.