Канадският премиер Джъстин Трюдо и венецуелският опозиционер Хуан Гуаидо призоваха вчера за организиране на свободни и честни избори във Венецуела заради "нелегитимността" на режима на Николас Мадуро, съобщи Франс прес.

Трюдо и Гуаидо проведоха телефонен разговор в навечерието на среща в Отава на Групата от Лима, в която участват няколко латиноамерикански страни и Канада.

Те бяха единодушни, че е "важно международната общност да изпрати ясно послание, че режимът на Мадуро е нелегитимен и че трябва да се спазва венецуелската конституция", посочи кабинетът на началника на канадското правителство.

Гуаидо заяви на Трюдо, че е "решен да осигури мирен преход към демокрация", се допълва в комюникето.

Групата от Лима бе създадена през август 2017 г., за да допринесе за мирното уреждане на кризата във Венецуела, която страда от недостиг на продукти от първа необходимост, включително медикаменти, както и от галопираща инфлация.

Вчера президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли ултиматума на европейските страни за организирането на нови президентски избори. Мадуро намекна в телевизионно интервю, че е възможно да се стигне до гражданска война.

Не приемаме ултиматуми от никого. Това заяви Николас Мадуро в интервю за испанската телевизия "Ла Секста", часове преди да изтече срокът, даден от няколко европейски държави за свикването на предсрочни президентски избори.

След изтичането му, те обявиха, че ще признаят за президент опозиционния лидер Хуан Гуаидо, председател на парламента. На свой ред, Мадуро даде седем дни за признаването на Република Каталуния.