Вотът на недоверие няма да успее, това прогнозира директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" по Нова телевизия.

По думите му, ако вотът не мине, пред Великобритания има само два варианта. "Единият е към Брекзит без договор, а другия - към отлагане, който пък отваря възможността с всички варианти. /.../Именно тези всички, които настояват за "твърд Брекзит" виждат единствения шанс в запазването на това правителство и Brexit без договор, защото при всяка друга ситуация това би изглеждало най-малкото отложено като възможност. Това е основният мотив да се очаква довечера вотът на недоверие да не мине", обясни той.

Според него вчера интригата в гласуването е била не дали ще се приеме споразумението, а с колко гласа ще загуби Тереза Мей.

"Тереза Мей се опитваше да постави парламента в цайкнот, да го доближи максимално до датата 29 март и да го постави да формулира дилеми в две посоки. В посока към собствените си депутати - или този договор, или съществува възможност изобщо да няма Брекзит. В посока на тези, които са по-скептични и не искат Brexit - или този договор, или отиваме на Brexit без договор. Парадоксалното е, че тя опитваше да събере повече гласове от опозицията, отколкото от собствената си партия. Тази вечер обаче се очаква тя да получи тази подкрепа", каза анализаторът.

Брекзит без договор е опасен за всички, каза Кючуков. "Това означава отношения без правила. Всичко това, което е съществувало като рамка, на практика изчезва", обясни той.

По отношение на вариант Б, който се очаква Тереза Мей да представи в понеделник, Кючуков смята, че ЕС може да направи някакви отстъпки в политическата декларация, която съпровожда договора и която не касае излизането, а касае бъдещите отношения." ЕС няма да направи никакви промени в самия договор, не е възможно", категоричен беше той.