Британското правителство публикува днес предложението си за компромис за ирландската граница с цел избягване на излизане от ЕС без споразумение на 31 октомври, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според Лондон това предложение, което се съдържа в писмо на премиера Борис Джонсън до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ще позволи да се избегнат физически митнически проверки на границата между двете Ирландии.

Планът заменя спорния "предпазен механизъм" от предишното споразумение и предвижда Северна Ирландия да е в същата митническа зона като Великобритания, но регулациите на ЕС да важат за тази британска провинция за известен преходен преход. През това време в Северна Ирландия ще се въведе система на декларации с опростена процедура за малките фирми, за да се избегнат митнически проверки - "движението на стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия ще бъде декларирано", като физическите проверки ще се извършват в търговските обекти, а не на границата.

В документа се казва още, че предложенията осигуряват целостта на общия пазар на ЕС и се съобразяват със Споразумението от Разпети петък, с което през 1998 г. бе сложен край на три десетилетия конфликт в Северна Ирландия.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя Борис Джонсън в британския парламент, одобри тези предложения на премиера.

Партията заяви, че предложенията не застрашават вътрешния пазар на Обединеното кралство и опазват Споразумението от Разпети петък.

Меркел отговори

Държавите членки на Европейския съюз трябва да останат единни по отношение на новото предложение на Великобритания за Брекзит, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел каза това на съвместна пресконференция с холандския премиер Марк Рюте в Берлин.

"Изключително важно за нас е да останем единни. Ние внимателно ще анализираме предложенията" на Великобритания, каза Меркел и изтъкна, че засега още нищо не може да каже по въпроса.

Германският канцлер подчерта, че главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние разполага с пълната подкрепа на държавите членки.