Гръцкият съд отхвърли днес предложението на прокуратурата лидерите на гръцката крайнодясна партия Златна зора да изтърпят наказанията си условно, съобщи в електронното си издание "Катимерини".

Ефективни присъди получиха общо 38 души, сред тях Йоргос Рупакиас - физическият извършител на убийството на рапъра Павлос Фисас през 2012 г.; ръководителите на Златна зора - Никос Михалолякос, Илиас Касидиарис, Йоргос Герменис, Илиас Панайотарос, Янис Лагос, Христос Папас, Артемис Матеопулос, и други кадри на Златна зора, които са участвали в престъпната дейност на организацията.

На 14 октомври гръцкият съд обяви Златна зора за престъпна организация в рамките на процеса, започнал след убийството на Павлос Фисас. Физическият извършител Рупакиас беше осъден на доживотен затвор, а лидерите на партията - на лишаване от свобода за срок от 13 години.

Условно ще изтърпят наказанието си 12 обвиняеми. На тях им беше наложена забрана да напускат страната, задължение да се явяват два пъти в месеца в местното полицейско управление и гаранция от 20 000 евро. Условни са присъдите на петима бивши депутати на Златна зора.

Как реагираха бъдещи затворници

Горд съм, че отивам в затвора заради идеите си, заяви лидерът на Златна зора. Никос Михалолякос направи кратко изявление пред събралите се пред дома му журналисти, предаде Ройтерс. Той каза, че е атакуван от "мръсна хунта" от политици и медии.

"Горд съм, че отивам в затвора заради идеите си. Историята и гръцкият народ ще отмъстят за нас", заяви той. Група поддръжници и членове на семейството го аплодираха.

"Благодаря на стотиците хиляди гърци, които застанаха до Златна зора срещу една мръсна хунта, която съществува в медиите, в политическия живот на страната и в правосъдието", добави Михалолякос.

Защо прокурорът предложи условни присъди

На съдебното заседание във вторник, 20 октомври, прокурорът Адамантия Иконому призова всички присъди затвор за лидерите и членовете на Златна зора да бъдат условни с мотива, че те нямат предишни провинения.

Председателят на съда Мария Лепениоту обаче постави под въпрос твърдението на прокурора. Съдията също така се усъмни в твърдението, че бившият депутат от Златна зора и настоящ евродепутат Янис Лагос не е нарушавал ограниченията по време на досъдебното производство, посочвайки решения, според които го е правил.

Съдът даде време на адвоката на Лагос да се опита да докаже, че клиентът му не е нарушавал ограниченията и отложи произнасянето на присъдите.

Но днес съдът в Атина произнесе присъдите си.