Съдебният процес срещу нацистката партия "Златна зора" завърши днес с историческа присъда на гръцкото правосъдие, което я определя за първи път като "престъпна организация".

БТА припомня фактите, показващи нейния политически възход, започнал от 2012 г., а след това залеза й по време на продължилите над пет години съдебни заседания:

- 2012: влизане в парламента -

- 12 юни: четирима египетски рибари са жестоко нападнати докато спят в работническото предградие Перама, близо до Атина, от мъже, облечени в черно.

- 17 юни: "Златна зора" печели 6,92 процента от гласовете на парламентарните избори, класирайки се на пето място, и влиза в парламента с 18 депутати.

- 7 и 8 септември: група начело с депутати от "Златна зора" предприема акция срещу амбулантни търговци имигранти.

- 2013: убийство на рапър -

- 17 януари: пакистанец е убит в центъра на Атина от двама гърци. Листовки на "Златна зора" са намерени у единия от тях. Извършителите на престъплението ще бъдат осъдени на доживотен затвор през април 2014 г.

- 12 септември: хора, разлепващи комунистически афиши, са нападнати с тояги с пирони от група мъже, заподозрени в принадлежност към "Златна зора", в Перама, близо до Атина.

- 18 септември: рапърът антифашист Павлос Фисас е смъртоносно наръган с нож при излизането му от кафене. Предполагаемият убиец Йоргос Рупакиас е признат за виновен "за умишлено убийство" на 7 октомври 2020 г.

- 29 септември: предприето е съдебно преследване срещу ръководители и членове на партията, които са поставени в предварителен арест.

- декември: гръцкият парламент гласува за прекратяване на държавното финансиране на "Златна зора".

- 2014: присъди

- От април нататък: парламентът отнема имунитетите на депутатите от "Златна зора"

- 25 май: на европейските избори "Златна зора" избира за първи път трима евродепутати, двама от които военни.

- септември: двама активисти на "Златна зора" получават присъди от 11 и 13 години затвор заради участие в нападение с нож срещу членове на самоуправляващ се социален център.

Кандидат на партията на парламентарните избори от 2012 г. е осъден на една година затвор условно заради това, че се е хвалел в документален филм, че иска да превърне мигрантите "в сапун" и "да направи лампи с кожата им".

-2015: трета политическа сила

- 25 януари: на парламентарните избори партията става трета политическа сила и постига преизбиране на 17 депутати.

- 4 февруари: 69 души, включително ръководителите на "Златна зора", са предадени на правосъдието, за да отговарят по обвинение в "създаване и принадлежност към престъпна организация".

- март: лидерът на "Златна зора" Никос Михалолиакос, неговата дясна ръка Христос Папас и депутатът Янис Лагос излизат от затвора и са поставени под домашен арест. Те са излежали максималния допустим от закона срок /18 месеца/ на предварителен арест.

- 20 април: откриване на процеса за убийството на Фисас и за два опита за убийство на четирима египетски рибари и на комунистически синдикални дейци.

- 17 септември: Михалолиакос поема по радиото "политическата отговорност" за убийството на Фисас, но отрича своята "наказателна отговорност".

- 2016: съдебният процес буксува

Процесът буксува, отлаган непрекъснато заради логистични въпроси и стачка на адвокатите.

- 2017: изгонване от парламента

- 15 май: говорителят на "Златна зора" Илиас Касидиарис е изгонен от парламента заради това, че е блъснал грубо Никос Дендиас, сегашния министър на външните работи.

- 2018: загуба на популярност -

Партията постепенно губи популярност, но атаките, които й се приписват, продължават.

- февруари: петима души от антифашистка асоциация са ранени, включително адвокатът на семейство Фисас.

- ноември: взривно устройство е обезвредено пред дома на прокурора, който бе поискал изправяне пред правосъдието на ръководителите на партията.

-2019: нито един депутат

- юни и юли: явяване пред съда на първите обивиняеми.

- юли: нито един депутат от "Златна зора" не е избран на парламентарните избори.

- 6 ноември: Михалолиакос пледира "невинен" на процеса, който той определя като "политически заговор".

- 18 декември: прокурорката Адамантия Економу иска оправдаване на лидера и на основните ръководни представители на партията.

- 2020: "престъпна организация" -

- май: бившият говорител на "Златна зора" създава своя партия "Гърците за родината" след разпадането в края на 2019 г. на неонацистката партия.

- 7 октомври: Атинският наказателен съд определя "Златна зора" като "престъпна организация".